"Voor ons zal je nooit sterven"

COLLEGA'S REAGEREN OP OVERLIJDEN GUIDO HORCKMANS (73), PASTOOR WALTER UIT FAMILIE

Guido Horckmans.
Guido Horckmans.
De in Mechelen geboren en getogen acteur, zanger en kunstenaar Guido Horckmans is zondag overleden. Hij werd 73. Het grote publiek zal hem altijd herinneren als pastoor Walter Dierckx uit de VTM-soap Familie. "Voor ons zal je nooit sterven", zegt collega-acteur Jef De Smet.

De Smet wijdde gisteren een bericht op zijn Facebookpagina aan het overlijden van zijn oud-collega, die van 1991 tot 2006 bij Familie acteerde. "Zelden zoveel reacties gekregen", vertelt De Smet. "Hij was dan ook graag gezien." De Smet zelf werd ook getroffen door het overlijden. "Ik heb een traantje moeten wegpinken. Guido was een fantastische collega. Ik heb het altijd heel spijtig gevonden dat hij is moeten verdwijnen uit Familie. Hij was een pionier van de eerste soap in Vlaanderen. Er wordt op de set nog regelmatig over hem gesproken. Voor ons zal hij nooit sterven. 'Dood ben je pas als niemand meer over je praat', zei Bram Vermeulen dat ooit zo mooi." Hij zag Horckmans een paar jaar geleden voor het laatste tijdens een verjaardagfeestje met de collega's. "Dat was in zijn café in Graauw (Hulst). Hij woonde er met zijn vrouw in een schipperswoning, een klein huisje met schildersatelier. Guido was een echte kunstenaar."

Guido als pastoor Walter in Familie. Verder op de foto: Karel De Ruwe (Guido), Remco Brigou (Enrique), Gunter De Batselier (Peter) en Jacky Lafon (Rita).
VTM Guido als pastoor Walter in Familie. Verder op de foto: Karel De Ruwe (Guido), Remco Brigou (Enrique), Gunter De Batselier (Peter) en Jacky Lafon (Rita).

Motiveren

Ook Jacky Lafon heeft dierbare herinneringen. Ze kon goed met hem overweg en heeft ook samen met hem gezongen. "Ik kon heel goed met hem opschieten - hij had een warme inborst - maar Guido lag in de knoop met zichzelf. Hij was een beetje een einzelgänger, had een laag zelfbeeld en je moest hem constant motiveren. Bij het begin van de opnames was zijn vraag telkens weer: 'Wat is mijn eerste zin?'" Bij Familie was hij wel graag. Zijn gedwongen vertrek resulteerde in een depressie. "Het kwam hard aan. Het is de eerste keer dat ik hem heb zien wenen. Hij werd ontslagen omdat hij zijn teksten nogal gemakkelijk vergat. Of dat iets te maken had met zijn latere dementie, weet ik niet."


De laatste jaren had ook Lafon geen contact meer. De acteur zat in een rusthuis. "Maar hij wilde niet dat we wisten waar of op bezoek kwamen." Horckmans leerde de stiel in zijn woonplaats Mechelen. "Hij heeft in de toneelklas bij Luc Philips aan het Conservatorium gezeten, maar ik leerde hem kennen tijdens mijn legerdienst. Hij was beroepsmilitair en we zaten in dezelfde compagnie in Duitsland. Later hebben we een aantal producties gespeeld bij het Mechels Miniatuurtheater (t,arsenaal)", herinnert acteur Jaak Van Assche zich. Verder was Horckmans onder meer te zien in F.C. De Kampioenen en De Collega's en regisseerde hij amateurgezelschappen zoals het Garagetheater in Duffel. Horckmans kreeg vier kinderen uit drie huwelijken.