'Stapelzot van M' verheerlijkt Dijlestad

SPEELFILM VAN PITA EN PAUL VAN WELDEN ZOEKT 2.000 FIGURANTEN

Said 'Pita' Aghassaiy kwam onlangs nog onder de aandacht met zijn film 'Niet zijn thuis'.
David Legreve Said 'Pita' Aghassaiy kwam onlangs nog onder de aandacht met zijn film 'Niet zijn thuis'.
De Mechelse muzikant en regisseur Said 'Pita' Aghassaiy en Paul Van Welden van Maan TV werken aan een speelfilm 'Stapelzot van M'. Onder meer Jo Lemaire en Roos Van Acker zegden al toe om mee te spelen in wat "een verheerlijking van de Dijlestad" moet worden.

Stapelzot van M. wordt een komedie over mensen die Mechelen een warm hart toedragen. Het idee komt van Paul Van Welden, die ook het scenario schreef. "Een 30-jarige vrouw, gespeeld door mijn dochter en actrice Xandra, brengt een merkteken aan op een muntstuk van twee euro. Dat geldstuk legt gedurende de hele film een eigen weg af en wisselt van eigenaar tot het opnieuw bij Xandra terechtkomt. Tijdens de reis van het muntstuk maakt de toeschouwer kennis met de 'beau monde' van Mechelen", doet hij het verhaal uit de doeken. De film van 75 minuten wordt een aaneenrijging van evenveel sketches. "We zullen proefdraaien in april en mei. De opnames vinden plaats in juli en augustus."


Regisseur wordt Pita, die heel recent nog het derde en afsluitende deel van zijn 'Niet zijn thuis' voorstelde, een film over de Marokkaanse gastarbeiders in Mechelen. "Stapelzot van M wordt een luchtige film met Mechelaars die zich engageren voor hun stad, over de liefde voor hun stad en waarom ze doen wat ze doen. Zowel erfgoed, politiek, handel, sport en toerisme komen aan bod. Ik wil vooral de verbondenheid benadrukken." Het merendeel van de deelnemers zijn geen acteurs. Geen probleem volgens Pita. "Want wat zij in de film doen, zal niet ver afstaan van wat ze in hun dagelijkse leven doen. Het zal vooral ik zijn die zich moet aanpassen. Ik ga veel moeten volgen." Hij ziet de opname dan ook als een tijdsdocument. Er is een bedrag van 75.000 euro mee gemoeid. Van Welden: "Dat komt niet uit eigen zak, maar wordt betaald door de horeca en opbrengsten uit product placement. We gaan dat zeker halen, want het enthousiasme is groot."


De makers hebben zo'n 2.000 figuranten nodig, onder meer ook voor massascènes. Kandidaten kunnen zich melden via www.zotvanm.be. Of de makers geen schrik hebben van plagiaat te worden beschuldigd? De gelijkenis met 'Zot van A' van Jan Verheyen is onmiskenbaar. "Volgens de Strangers komt de naam oorspronkelijk van hen. Ze zouden daarover trouwens nog altijd in proces liggen met de VTM, maar ik mag de naam gebruiken", geeft Van Welden nog mee. De release is gepland in oktober.