"Meer dan 101 landen samen aan tafel brengen"

BAKKER LANCEERT BROOD VAN EIGEN GRAAN MET WERELDRECORDPOGING

Bakker Marc Van Eeckhout, hier met Lutgart Lyen, met hun assortiment 'broden van eigen graan'.
Foto David Legreve Bakker Marc Van Eeckhout, hier met Lutgart Lyen, met hun assortiment 'broden van eigen graan'.
Bakkerij Van Eeckhout lanceert volgend weekend zijn eerste brood van eigen graan met een wereldrecordpoging. "Met ons 'Feest van het brood' willen we meer dan 101 nationaliteiten samenbrengen aan tafel."

De Hofstadese bakkerij Van Eeckhout, bekend van de BroodNodig-automaten, ging vorig jaar een samenwerking aan met een lokale landbouwer en een lokale molenaar. Intussen is de eerste oogst een feit.


"Ik heb meer begrip gekregen voor de landbouwer. Hij is echt het lijdend voorwerp van het weer. Eerst was het te droog, eens het graan gerijpt was, begon het te regenen. De hoeveelheid blijft achterwege, maar dankzij een voldoende zon is de kwaliteit wel heel goed", zegt bakker Marc Van Eeckhout.

Verbondenheid

De tarwe wordt verwerkt in alle broden, maar vooral in het 'brood van eigen graan'. De lancering gebeurt op zondag 24 september tijdens een oogstfeest in het Sint-Romboutscollege in Mechelen, mét een wereldrecordpoging. Bedoeling is om met en recordaantal nationaliteiten aan tafel te gaan. "Brood is niet alleen lekker en gezond, maar brood zorgt voor verbondenheid en samenhorigheid. Dat willen we extra in de verf zetten", verklaren Inneke Vos en Veerle De Wael. Zij zetten met hun IV-ENT mee de schouders onder het welslagen van het evenement. De teller staat momenteel op 52 nationaliteiten. "Wat betekent dat we in de helft zitten van het aantal landen. We zijn nog op zoek naar mensen uit Costa Rica, Botswana, Bangladesh, India, Monaco, Oostenrijk, Amerika, IJsland en nog een veertig 40 andere landen", vertellen ze.

Abu Dhabi

Momenteel staat het wereldrecord op naam van Abu Dhabi, waar in april dit jaar 101 nationaliteiten zijn verzameld rond een ontbijttafel. "Dat record breken is moeilijk, maar niet onmogelijk. De stad Mechelen telt 138 nationaliteiten en ook mensen van buiten de stad zijn welkom", vervolgt Vos. "Inschrijven via www.feestvanhetbrood.be/inschrijven is wel verplicht."

Foodtrucks

Deelnemers worden getrakteerd op het 'brood van eigen graan', beleg en drank zijn verkrijgbaar bij standjes en foodtrucks van Mechelse handelaars. De opbrengst gaat naar een goed doel: Welcome in Mechelen, een vzw die nieuwkomers welkom heet in de Dijlestad. Het brood belandt vervolgens in de automaten van BroodNodig.


Het blijft overigens niet bij het ene 'brood van eigen graan'. Marc Van Eeckhout heeft ook samenwerkingen met een Waalse en Nederlandse landbouwer voor respectievelijk spelt en biograan en zet zich in om oude graangewassen terug tot leven te wekken. "We zijn missionarissen. Meer dan de helft van het brood dat de Belg eet, komt uit drie fabrieken, met alle gevolgen voor de kwaliteit en de prijs. FairTrade speelt zich af in verre landen, maar het mag best ook eens onder de kerktoren worden bekeken."