"Maar het zou zot zijn om iets te veranderen"

TINA (44) EN ELS (53) NEMEN EETCAFÉ NOSTRADAM OVER

Miguel Alen (l.) en Steven Cooreman (r.) geven de fakkel door aan Els Pintens (l.) en Tina Taelman (r.).
David Legreve Miguel Alen (l.) en Steven Cooreman (r.) geven de fakkel door aan Els Pintens (l.) en Tina Taelman (r.).
Nostradam komt in vrouwenhanden. Vanaf volgende maand zwaaien Els Pintens (53) en Tina Taelman (44) de plak in het bijzondere Mechelse eetcafé. De huidige uitbaters volgen immers hun hart naar de Ardennen. "Maar voor het overige zal Nostradam hetzelfde blijven", stellen de nieuwe uitbaatsters gerust.

Nostradam bestaat 22 jaar, en dat ondanks de wat afgelegen ligging in de Blauwhondstraat. Het is of de tijd er bleef stilstaan - zo staat het ook op de vitrine - en dat is voor een stuk ook zo.


"Toen we de zaak twaalf jaar geleden overnamen, hebben we het concept, het meubilair, de kaarsen en de menukaart volledig behouden", vertellen Steven Cooreman (44) en Miguel Alen (45).

Geen grote wijzigingen

Met succes. "Klanten moeten soms een drempel overwinnen om binnen te stappen, maar eens ze hier zijn, raken ze niet meer weg", lacht Miguel.


Ook hun opvolgers zijn niet zinnens om veel te wijzigen aan het brocante-eetcafé. "Alles blijft. Het zou zot zijn iets te veranderen", zeggen Tina en Els, al overwegen ze wel ruimere openingsuren en meer huisgemaakte zoetigheden op de kaart. Het interieur en de grote salades en pastaschotels blijven dus onveranderd. "En de vriendelijke bediening - zeker een van de troeven van Steven en Miguel - zullen we trachten te evenaren."


Tina kent Nostradam overigens door en door, want ze werkte er tot twee jaar geleden in de zaal. "Het was een droom een eigen zaak te hebben."

Naar Ardennen

Aalstenaars Steven en Miguel belandden twaalf jaar geleden eerder toevallig achter de toog van Nostradam, toen ze bij pot en pint de bevriende uitbaters toezegden de zaak te zullen overnemen. "'Wij gaan dat doen', hebben we toen impulsief beslist.


Gemakkelijker gezegd dan gedaan. "De Mechelaar is niet altijd de meest open en enthousiaste mens. 'Als je als niet-Mechelaars een horecazaak kan doen slagen in Mechelen, dan kan je dat overal ter wereld', hoorden we. En ergens is dat wel waar", zegt Steven.

Kerstversiering

Maar Nostradam werd wél een succes. Nu vertrekken ze met gemengde gevoelens, blij maar tegelijk ook weemoedig. "We volgen de roep van ons hart naar de Ardennen, waar we mogelijk een nieuwe zaak zullen opstarten."

Medewerker gezocht

Maar af en toe wil Miguel nog terugkeren, al was het maar om in Nostradam de jaarlijkse impressionante kerstversiering aan te brengen. "Onderdeel van de deal", lacht hij. "En Tina en ik moeten nog naar Scherpenheuvel. Dat hebben we gezworen toen het positief antwoord van de bank maar uitbleef."


Nostradam zoekt nog een voltijdse medewerker voor de zaal.