'Luisterend Oog' vertaalt musical in gebarentaal

Leden van vzw 'Luisterend Oog' tolken in december 7 voorstellingen lang de musical 'Op zoek naar Madonna'.
David Legreve Leden van vzw 'Luisterend Oog' tolken in december 7 voorstellingen lang de musical 'Op zoek naar Madonna'.
Vzw Luisterend Oog organiseert binnenkort in de Mechelse stadsschouwburg een musical speciaal voor slechthorenden en doven. De muziek, inhoud en sfeer worden speciaal vertaald naar gebarentaal.

De musical 'Op zoek naar Madonna' gaat op vrijdag 15 december 2017 in première, twee jaar nadat de vzw met de voorbereidingen is begonnen. "Het vertalen is erg complex. Je moet niet enkel de lyrics vertalen naar gebaren, je moet ook de sfeer van het lied, de betekenis en het gedrag van de artiest vertalen in gebaren", vertelt Rudy Blauwbloeme.

Madonna

In tegenstelling tot de vorige voorstelling, waar alles in het teken stond van Queen, zal de musical dit jaar in het teken staan van 'Madonna'. "En niet enkel the Queen of Pop", vult Luc Mees aan. "Het eerst deel is meer religieus van aard en gaat naast Onze-Lieve-Vrouw over de ludieke vraag wat er zou gebeuren als plots de paters- en nonnenkloosters fusioneren en een nieuw klooster zou gaan vormen. In tweede deel na de pauze gaan we op zoek naar het beste liedje over 'Maria' en zetten we de Queen of Pop in de schijnwerpers."

Night of the Proms

De vzw zag het daglicht in 2003. Een jaar daarvoor gingen de leden van de organisatie tolken op de Night of The Proms. "Het was toen dat we merkten dat we er iets meer mee moesten doen. We ontdekten er de passie voor muziek en het tolken ervan", vertelt Rudy nog. Sinds de oprichting werden al zes producties georganiseerd. In december gaan dus de zeven voorstelling voor. Op de voorstellingen zijn niet enkel slechthorenden en doven welkom. Ook horenden kunnen de voorstellingen bijwonen. "We merken dat dit ook voor hen een hele ervaring is", besluit Rudy. "Voor hen is het vaak even ontroerend. Zij krijgen nu te zien wat ze anders blind meezingen, vaak weten we namelijk niet wat de tekstuele inhoud van liedjes is." Tickets kosten 15 euro. (TVDZM)