"Een kleine prik, meer niet"

ACHT MEDEWERKERS TECHNOLOGIEBEDRIJF KRIJGEN CHIP INGEPLANT

Tatoeeërder Tom Van Oudenaerde aan het werk.
New Fusion Tatoeeërder Tom Van Oudenaerde aan het werk.
"Een kleine prik, meer niet." Niet meer dan dat voelden de acht medewerkers van het technologiebedrijf Newfusion in Walem (Mechelen) gisteren toen ze een chip in hun hand gepiercet kregen. Voor hen gaat de deur op het werk voortaan automatisch open, een digitaal visitekaartje geven aan een gsm kan ook. "Maar een bionische mens voel ik mij nog niet", lacht de zaakvoerder.

Een naald van drie millimeter dik en een gespecialiseerde tatoeëerder uit Nederland. Meer was er gisteren niet nodig om onder ruime mediabelangstelling bij acht van de twaalf medewerkers van Newfusion een chip van 1 centimeter in te planten tussen duim en wijsvinger. Dries Van Craen keek er al weken met spanning naar uit. "De toepassingen zijn eindeloos. Ik hoop hier thuis mijn deur mee te kunnen openen en ook hier binnen te geraken. Het is een leuke gimmick", vindt hij. Ook collega Mario Van Looy liet zich chippen. "Het voelt niet specialer aan dan een gsm aanschaffen of achter een computer te zitten of dergelijke. Ik heb ook zelf de keuze op welke manier ik de chip gebruik." Newfusion verplichtte zijn medewerkers ook niet, het was hun vrije keuze om al dan niet mee te doen. Marije Hallez keek liever de kat uit de boom. "Toch even afwachten wat de collega's zeggen."


Voor ons land was het een primeur, maar voor tatoeëerder Tom Van Oudenaerde hoegenaamd niks bijzonders meer. "Ik heb er ruim 450 gedaan intussen, bij particulieren die het gebruiken voor domotica of bij bedrijven die ermee aan de slag gaan om nieuwe apps te ontwikkelen of die bezig zijn met security. Veel mensen staan hier huiverig tegenover, maar dit is de toekomst", meent de Nederlander.

De chip werd in de hand gepiercet, tussen duim en wijsvinger.
New Fusion De chip werd in de hand gepiercet, tussen duim en wijsvinger.

Unieke code

De chip zendt geen signaal uit, maar bevat wel een unieke code die gelezen kan worden door een scanner. Newfusion ontwikkelde zelf al enkele kleine toepassingen. "In het bureau hangt bijvoorbeeld een scherm. Wie zijn hand op de laser houdt, wordt niet alleen begroet, maar krijgt ook het weerbericht en de tijd die hij nodig heeft om met de verkeerssituatie van dat moment thuis te geraken", vertelt zaakvoerder Vincent Nys. Een andere optie: een persoonlijke playlist toevoegen aan de bedrijfsplaylist van Newfusion op Spotify. Overigens is het niet de bedoeling van het IT-bedrijf om de chips te commercialiseren. "Na de bekendmaking vorige week kregen wij al verschillende telefoontjes van mensen die dachten dat ze bij ons een chip konden kopen, maar dat is niet het geval. Wij maken geen chips. Onze boodschap is wel: durf voor digitaal te gaan en durf innoveren. Dit is een fantastische technologie. We willen andere motiveren hier toepassingen rond te bouwen."