"Dounia is een boksmitraillette"

THAIBOKSSTER (6) WIL IN LITTLE BIG SHOTS RECORD VAN 100 SLAGEN IN 20 SEC VERBETEREN

Hier, pak aan! Dounia deelt een slag uit aan haar trainer.
Marc Aerts Hier, pak aan! Dounia deelt een slag uit aan haar trainer.
Ze is amper 6, maar wie haar bezig ziet in de ring van de thaiboksclub Royal Gym, krijgt toch een beetje schrik. Dounia El Oualkadi blaast je niet maar slaat je van je sokken. Vanavond probeert ze in 'Little Big Shots' op VTM haar huidige record van 100 slagen in 20 seconden te verbeteren.

We ontmoeten Dounia in haar thaiboksclub in de Lange Nieuwstraat in Mechelen. Het ruikt er naar zweet, overal delen gespierde lichamen gerichte trappen en klappen uit. Daartussen kleine Dounia. Ze komt hier al vier jaar, mee met haar vader Abdel El Oualkadi. Hij is medeoprichter en hoofdtrainer van Royal Gym. "Wat ik hier zo leuk vind? Boksen en trappen!", vertelt Dounia. Dat ze haar kunnen ook mocht tonen voor de televisiecamera's van 'Little Big Shots', vond ze geweldig. Haar prestatie is dat ook. Kijkers kunnen haar vanavond een recordpoging zien wagen. Kan ze haar huidige record van 100 slagen in 20 seconden verbreken? "Dounia is een machientje, een mitraillette", lacht medeoprichter van Royal Gym Mustapha Lahrah. Liefelijke overdrijving, denken we.

Nathalie Meskens neemt de handschoen op tegen Dounia.
VTM Nathalie Meskens neemt de handschoen op tegen Dounia.

Razend tempo

Tot we Dounia zien demonstreren in de ring. Hoewel ze moe is, stampt en slaat ze aan een razend tempo op de beschermers van haar trainer. Hard, dat zien en horen we. "Ik wil later competitie doen en wereldkampioen worden", zegt de leerlinge van basisschool Maurits Sabbe. Zoals haar vader dus - hij werd Beneluxkampioen in 2003 - en haar broer Mohamed (12). Van de zestig kampen waaraan hij deelnam, heeft hij er 55 gewonnen. Het maakte hem een half jaar geleden wereldkampioen. Gisteravond werd Mohamed ontvangen op het stadhuis. "Heel fantastisch", glunderde hij. "Mijn sport is mijn leven. Ik train vijf keer per week twee uur en hoop het ooit professioneel te kunnen beoefenen." Het helpt hem ook buiten de boksring. "Dankzij mijn sport kan ik mij beter concentreren", zegt de leerling van Ursulinen Mechelen. Overigens doen ook Amira (4) en Rayan (3) - de kleinste telgen van het gezin El Oualkadi's - aan thaiboks.

Dounia met haar papa en broer Mohamed (12), die wereldkampioen is in zijn leeftijdsklasse.
Marc Aerts Dounia met haar papa en broer Mohamed (12), die wereldkampioen is in zijn leeftijdsklasse.

Twee wereldkampioenen

Naast Mohamed werd ook de Tsjetsjeense Mechelaar Lom-Ali Eskiev gelauwerd op het stadhuis. Ook hij werd wereldkampioen. "Twee wereldkampioenen hebben. Dit doen maar weinige clubs hen na", loofde sportschepen Walter Schroons (CD&V) Royal Gym. Overigens speelt Royal Gym niet alleen een sportieve, maar ook een sociale rol van betekenis. De club probeert jongeren op het rechte pad te houden en schakelt zich mee in het programma in voor deradicalisatie. "We houden jongens van straat, pakken in samenwerking met het CLB probleemjongeren aan. Na een training hebben ze geen kracht meer om rond te hangen, maar kruipen ze onder de douche om vervolgens voor tv in slaap te vallen", lacht El Oualkadi. Centraal staan discipline en respect. "Iedereen is hier welkom, klein en groot, zwart of geel, gelovig of ongelovig. Behalve wie geen respect heeft", zegt Lahrah. Wat de club niet duldt: agressie. "Vechten buiten de boksring bestraffen we met schorsing en uitsluiting."