"Dit wordt de hipste buurt in stad"

ZES JONGE ONDERNEMERS OPENEN VIJF NIEUWE WINKELS IN ONZE-LIEVE-VROUWESTRAAT

De nieuwe zaakvoerders in de O-L-Vrouwestraat.
Marc Aerts De nieuwe zaakvoerders in de O-L-Vrouwestraat.
Vijf jonge ondernemers in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, die zichzelf ook wel eens Segment5 noemen, hebben voor het eerst hun deuren geopend. Met de nieuwe winkels verdwijnt er opnieuw een stukje stadskanker, de leegstaande panden van Minterior.

Het gebouw in het centrum van Mechelen stond al geruime tijd leeg, tot de vzw Mest ze in samenwerking met de stad opkocht. "Toen we de panden hadden gekocht, zijn we meteen op zoek gegaan naar starters die een pand in het centrum zochten", zegt Toon Diependaele van vzw Mest. Zaterdag zetten de vijf ondernemers voor het eerst de deuren open met een gezamenlijke opening. "Alles is eigenlijk vrij snel gegaan", zegt schrijnwerker Jan Lettany (24). "In mei kregen we de panden en een maand later was het als zover. Ik was al een lange tijd op zoek naar een atelier en als je dan zo'n kans krijg, grijp je die met twee handen."

Ilona Bercx (23) in haar vintagewinkel Loulou's.
Marc Aerts Ilona Bercx (23) in haar vintagewinkel Loulou's.

Kammenstraat

De vijf ondernemers zien het helemaal zitten en de locatie schrikt hen niet af. "Er is wel wat belevenis en passage", zegt Ilona Bercx (23) van vintagewinkel Loulou's. "Het is een goede kans voor de heropwaardering van de Onze-Lieve-Vrouwestraat en we krijgen nu al hele leuke en positieve reacties. Er wordt nu al gezegd dat dit de Kammenstraat wordt van Mechelen."


Een mening die ook zes andere ondernemers delen. "Samen willen er een hippe buurt van maken", zegt Vincent Moens (20) van Flowers&Decorations. Collega's Hanna Carliers (22) en Elias Troch (22) van Studio Wolk, ontwerpbureau voor de tijdelijke vormgeving van onder meer evenementen, etalages en beursstanden, en ontwerper Norayr Khachatryan (32) voegen toe: "We hadden het succes van onze openingsdag niet verwacht",

Ontwerpers Hanna (22) en Elias (22) voor Studio Wolk.
Marc Aerts Ontwerpers Hanna (22) en Elias (22) voor Studio Wolk.

Nog steeds leegstand

Met de komst van de vijf nieuwe winkels is de leegstand in de Onze-Lieve-Vrouwestraat weer fors teruggedrongen. Andere winkeliers in de straat reageren tevreden op de komst van de nieuwe winkels, al is er volgens hen nog een lang weg af te leggen. Momenteel staan nog verscheidene panden leeg, maar de stad werkt aan oplossingen. Ze is onder meer volop bezig met de restauratie van het achterliggende Hof van Cortenbach. "Op dit moment lopen er twee vergevorderde gesprekken voor het Hof van Cortenbach en het pand op de hoek met het Maalderijstraatje", legt schepen van Ruimtelijke Ordening Greet Geypen (Open Vld) uit. "We hopen dat het dit jaar nog in orde komt. In ieder geval gaat dit nog een extra boost geven voor een straat met heel wat potentieel en waar heel wat staat te gebeuren de volgende jaren."

Vincent Moens (20) van Flowers&Decorations.
Marc Aerts Vincent Moens (20) van Flowers&Decorations.
Ontwerper Norayr (32).
Marc Aerts Ontwerper Norayr (32).
Schrijnwerker Jan Lettany (24).
Marc Aerts Schrijnwerker Jan Lettany (24).