"Dagen gewacht om vertrouwen te winnen"

NATUURFOTOGRAFE PASCALE SOBRY KAMPEERT TUSSEN VOGELS VOOR HAAR EERSTE FOTOBOEK

Natuurfotografe Pascale Sobry met een van haar prachtige foto's.
David Legreve Natuurfotografe Pascale Sobry met een van haar prachtige foto's.
'Iconic Sea Birds', dat is de naam van het debuutboek van de Mechelse natuurfotografe Pascale Sobry (47), met jan-van-genten en papegaaiduikers in de hoofdrol. "Dagen heb ik zitten wachten om hun vertrouwen te winnen", vertelt Pascale. Succes bij National Geographic en Argus deed haar besluiten het boek te maken.

Pascale Sobry is opvoedster van beroep, maar haar vrije tijd brengt ze het liefst door in de natuur, gewapend met haar camera. Louter als hobby, hoewel haar partner en vrienden vonden dat ze meer moest doen met haar prachtige fotomateriaal. Twee jaar geleden viel ze in de prijzen bij een wedstrijd van National Geographic. Drie van haar foto's werden opgenomen in de kalender van het gerenommeerde natuurtijdschrift. Een van haar foto's haalde ook de finale van de Argus-fotowedstrijd. "Deze boost van erkenning vormde mee de aanzet voor dit boek. Misschien hadden de vrienden toch gelijk", lacht ze.

Twee vliegende jan-van-genten.
RV Twee vliegende jan-van-genten.

Vertrouwen winnen

Met 'Iconic Sea Birds' wil ze een groter publiek bereiken en haar passie voor de natuur delen. Alle beelden werden gemaakt tijdens verschillende fotoreizen naar het Duitse eiland Helgoland en het Britse Skokholm Island. De fotografe moest er wel wat voor over hebben. Ze zat vaak uren en zelfs dagen op dezelfde plek te wachten, helemaal alleen op een klif, met zeven truien aan met daarboven nog eens een windstopper.


"Het eerste halfuur fotografeer ik nooit", aldus Pascale. "Ik zet me comfortabel neer en neem de omgeving in me op. Het gaat mij niet om die ene mooie spectaculaire foto waarvoor ik de boel moet verstoren. Het gaat om de ervaring en het contact met de dieren."


Het komt er volgens haar op aan het vertrouwen van de dieren te winnen.


"Je kruipt letterlijk en figuurlijk dichter, vijf centimeter per keer. Worden de dieren zenuwachtig, dan stop je. Ze zien je na een tijdje niet meer als een bedreiging en gaan door met hun dagelijkse gang van zaken. Blijf je langer, dan zijn ze echt relaxed en laten ze hun emoties zien. Dan heb ik het gevoel dat er leuke en speciale ontmoetingen zijn tussen mens en dier."

Twee papegaaiduikers.
RV Twee papegaaiduikers.

Beroep van maken

Ook al zit ze er tien tot twaalf uur aan een stuk in de koude, vervelen doet ze zich nooit. "Het is voor mij echt genieten. Dat gevoel probeer ik met mijn boek 'Iconic Sea Birds' over te dragen."


In het boek krijgen de foto's begeleiding van informatie en praktisch advies voor wie zelf een fotoreis wil maken. Pascale is nu zo gebeten door de fotografie, dat ze de zorgsector vaarwel wil zeggen en er haar beroep van wil maken. "Natuurfotografie is helaas niet leefbaar. Ik denk dan eerder aan bedrijfsfotografie."


Haar boek is voor 39,95 euro te koop bij de Mechelse boekhandels Standaard Boekhandel, De Zondvloed en Salvator, en bij Foto Nelissen. Het kwam mede tot stand dankzij crowdfunding. Meer info via blog.sobry-fotografie.be/boek.

Een jan-van-gent zit verstrikt in een net.
RV Een jan-van-gent zit verstrikt in een net.