Politie heeft nieuwe thuis

COMMISSARIAAT ZONE VOORKEMPEN OFFICIEEL GEOPEND

Minister Jan Jambon krijgt een rondleiding in het nieuwe commissariaat.
Dirk Van Gorp Minister Jan Jambon krijgt een rondleiding in het nieuwe commissariaat.
Het heeft bijna vier jaar op zich laten wachten, maar nu is het nieuwe politiecommissariaat aan de Vaartdijk in Brecht officieel in gebruik genomen. Alle diensten zijn de afgelopen weken verhuisd zodat de politiezone Voorkempen nu eindelijk een nieuwe accommodatie heeft. Iets meer dan 140 van de 170 politiemensen hebben voortaan hun thuisbasis aan de Vaartdijk.

Twintig jaar na het ontstaan van de zone Voorkempen heeft de lokale politie van de gemeenten Brecht, Malle, Zoersel en Schilde nu een gebouw dat voldoet aan de hedendaagse normen en wensen van de zone. Vroeger zaten de politiediensten door gebrek aan een gelijkaardige infrastructuur meer verpreid over de gemeenten wat soms moeilijkheden opleverde. "Vroeger moesten we veel meer telefonisch regelen, omdat een collega in een andere gemeente aan het werk was. Vandaag loopt het allemaal veel eenvoudiger", vertelt een enthousiaste agente aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon die op de opening aanwezig was.

Het nieuwe commissariaat is gevestigd in een gerenoveerde graanmaalderij langs de Vaartdijk in Brecht.
Dirk Van Gorp Het nieuwe commissariaat is gevestigd in een gerenoveerde graanmaalderij langs de Vaartdijk in Brecht.

Verhoorkamers

Het korps heeft nu zijn intrek genomen in de eerste drie verdiepingen van een oude graanmaalderij langs het kanaal Dessel-Schoten in Brecht. Het compleet gerenoveerde gebouw kreeg de naam 'Maalderij', een historische verwijzing naar de eerste aanvraag in 1874. Voor de specifieke noden van de politie werd het gebouw niet alleen gerenoveerd, maar ook als een volwaardig politiecommissariaat ingericht. Zo zijn er wachtcellen, verhoorkamers, een meldkamer en ook de lokale wijkpost van Brecht is sinds 23 februari verhuisd naar de Vaartdijk. "We hebben al onze diensten hier ondergebracht, maar daarnaast hebben we nog drie wijkposten in Malle, Schilde en Zoersel zodat we ook daar dicht bij de burgers blijven staan", aldus korpschef Geert Smet van de zone Voorkempen.


De meeste diensten van de politie verhuisden reeds op 16 februari van hun oud gebouw in Zoersel naar deze nieuwbouw. Daarna volgden ook nog een aantal mensen die op andere plaatsen waren gehuisvest. Tijdens de officiële opening, twee weken na de verhuis, zag alles er nog nagelnieuw uit. Minister Jambon mocht als eerste het politiegebouw verkennen en was alvast onder de indruk. "Hier zal ongetwijfeld schitterend politiewerk verricht worden en het is een voorbeeld voor andere zones. Geld voor dit soort van infrastructuur vanuit de federale overheid? Dat is er momenteel niet. We hebben 400 miljoen extra budget gekregen, maar die wordt vandaag geïnvesteerd in extra mensen", aldus de vicepremier.


Vandaag kan iedereen met eigen ogen het nieuwe politiecommissariaat gaan bezichtigen tijdens de opendeurdag van 13 uur tot 17 uur.