Overdag cultuurschepen, ‘s avonds drummer in punkband... en straks op tournee door Europa

Eerste lp van This Means War krijgt meteen wereldwijde release

Bert (links) en Dries Van Dyck met hun cd en vinyl. De langspeler is net uitgekomen.
Klaas De Scheirder Bert (links) en Dries Van Dyck met hun cd en vinyl. De langspeler is net uitgekomen.
Cultuurschepen Dries Van Dyck uit Malle brengt samen met zijn tweelingbroer Bert en hun drie bandleden van This Means War hun allereerste langspeler uit. En niet zomaar eentje: de plaat van de punkgroep wordt vrijdag wereldwijd gereleased door Pirates Press Record. Deze zomer staat er ook weer een tournee op het programma met een Amerikaanse band.

De broers Van Dyck – van wie Dries schepen is in Malle – spelen al ruim 25 jaar muziek. Dries is drummer en broer Bert neemt de vocals voor zijn rekening. Met hun vorige groep Convict toerden ze ook al half Europa rond, maar sinds goed twee jaar hebben de broers met This Means War een nieuwe band. De grote doorbraak lijkt er nu te komen. “Onze eerste volledige lp wordt vrijdag inderdaad in release gebracht door onze platenfirma’s in Amerika en Duitsland”, vertellen de broers. “We zijn er best trots op. Vooral omdat we in ons genre, de punk, zijn opgepikt door toch wel de grootste platenfirma in Amerika, Pirates Press Records.” 

1.000 km rijden, uurtje op podium

Dat betekent weer een drukke zomer met een nieuws tournee. Evident moet het toch niet zijn, want naast zijn schepenambt waar hij bevoegd is voor cultuur, bibliotheek, toerisme, automatisatie/ICT, communicatie, evenementen, middenstand en industrie werkt Dries ook nog voor cateraar Bevers in Rijkevorsel. “Elke dinsdag rijden we naar Eindhoven om te repeteren. Daar komt niets tussen. En vooral tijdens de zomer zijn we dikwijls weg. Soms is het 800 tot 1.000 kilometer rijden om dan drie kwartier of een uurtje op een podium te staan. Maar ik zou het echt niet kunnen missen. Het is eventjes alles van je afzetten. Een manier om je eens helemaal te laten gaan. Het maakt het allemaal wat druk, maar zolang het te combineren valt en we er van kunnen genieten blijven we het doen.”

Spam-mail

Voor de broers was dat een droom. Eentje die Bert maar net op tijd ontdekte. “Ruim anderhalf jaar geleden hadden we een demo opgenomen samen met de andere muzikanten Robbie Jennekens, Dave Moors en Carlo Geerlings”, vertelt Bert. “We trokken onze stoute schoenen aan en stuurden het op naar enkele platenfirma’s waaronder Pirates Press Records. We kregen wel wat respons terug van anderen, soms zelfs negatief. Tot ik plots – en ik doe dat anders nooit – mijn spam-mail nakeek en daar een e-mail zag zitten van Pirates Press Records. Ze zagen het helemaal zitten.” 

De vijf bandleden.
This Means War De vijf bandleden.

“Het blijft kicken”

In 2018 toerde de band al door Europa. Ook deze zomer komt er een tour samen met een Amerikaanse band. “Best wel spannend hoor, want je zit weken met gasten op een bus die je eigenlijk niet kent. Als het dan niet klikt (lachen).” De broers zijn de veertig gepasseerd, maar bruisen nog altijd van de energie. “Al moeten we niet meer elke week op een podium staan hoor, maar het blijft wel kicken, hoor. En als we de kans krijgen om nog eens op Graspop te staan? Ja graag.” Gek genoeg is This Means War in Vlaanderen nog maar nauwelijks bekend, maar in Amerika en Duitsland al wel. “Voor Belgische groepen is het altijd wat moeilijker om een of andere reden. Je moet doorbijten. Ooit zei iemand : je bent pas sant in eigen land als je het maakt in het buitenland. Jammer, maar het is wel zo.”

Het album komt uit op vinyl en op cd.
RV Het album komt uit op vinyl en op cd.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.