Stoomlocomotief van 106 jaar op Topstukkenlijst

Maldegem: Deze locomotief is nu officieel erfgoed.
Foto JSA Maldegem: Deze locomotief is nu officieel erfgoed.
Vlaams minister Sven Gatz (Open Vld) heeft stoomlocomotief 41.195 uit het Stoomcentrum Maldegem beschermd als erfgoed van uitzonderlijk belang.

De minister zet de locomotief uit 1910 op de zogenaamde Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap. "De locomotief wordt sinds 2014 in ons Stoomcentrum bewaard", zegt voorzitter Koen Goossens. "Het is de enige nog overgebleven stoomlocomotief voor normaalspoor die in Vlaanderen gebouwd werd. We kunnen gerust spreken van een 'Rubens van het spoor'.


Wat die bescherming nu effectief betekent? We mogen de locomotief niet meer zonder voorafgaande toelating van de Vlaamse overheid buiten Vlaanderen brengen. We mogen de locomotief ook niet langer zomaar buiten laten staan. Ook wanneer we werken willen uitvoeren aan de locomotief, moeten we toelating vragen. Bij grote werken kan nu wel een subsidie aangevraagd worden. Vandaag is de locomotief nog in de staat waarin ze door de NMBS in de jaren '50 buiten dienst werd gesteld. Zo wordt de locomotief een eerste keer aan het publiek getoond op het event van 10 en 11 september. Dan komt Thomas De Locomotief naar Maldegem."  (JSA)