Meisjes klagen organisator verkiezing aan

KANDIDATIES MISS EXCLUSIVE WAARSCHUWEN VOOR DUBIEUZE PRAKTIJKEN

Divine, Justine, Aline en Natassia stapten uit de verkiezing van Miss Exclusive 2016.
Foto Masscho Divine, Justine, Aline en Natassia stapten uit de verkiezing van Miss Exclusive 2016.
"Wij willen andere meisjes waarschuwen: begin er niet aan." De boodschap die vier meisjes uitsturen na hun deelname aan Miss Exclusive 2016 is duidelijk. Ze zijn vrijwillig uit de wedstrijd gestapt, waarvan de finale op 14 november in het Casino van Knokke plaatsvindt. Ze betichten mede-organisator Ken Stevens van bedrog. Natassia Van Kerkvoorde (23) uit Maldegem laat het er niet bij. "Ik onderneem stappen tegen de organisatie."

Het dubieuze imago van de missverkiezing gaat al enkele jaren mee. Elk jaar duiken er wel enkele verklaringen op van meisjes die zich bestolen voelen door de organisatie. Een naam die telkens terugkeert in de aantijgingen is die van Ken Stevens (29). De man, die nu in het Brusselse zou verblijven, werd in 2012 al veroordeeld tot negen maanden cel met uitstel voor fraude. Opvallend is dat nu heel wat meisjes tegelijkertijd actie ondernemen tegen de organisatie. "Ik deed mee uit nieuwsgierigheid. Een niet al te grote verkiezing, ideaal dacht ik", aldus Natassia. Het meisje stond enkele weken geleden nog op de cover van het ondertussen ter ziele gegane P-Magazine en is dus wel wat modellenwerk gewoon. "We moesten een onduidelijk contract tekenen waaruit later bleek dat we minstens 2.000 euro sponsorgeld moesten verzamelen en voor zo'n 4.000 euro snoep moesten verkopen. Toen ik na een tijdje niet meer wou verkopen, begonnen ze te dreigen dat ik dan niet meer kon winnen. Ze vonden mij te zelfzeker, dat ik dacht dat ik er al was. Via via kreeg ik te horen dat Ken rondbazuinde dat ik niet meer kon winnen. Toen wist ik genoeg en verliet ik de wedstrijd. Blijkbaar zal de organisatie mij nog een boete aanrekenen van 2.000 euro, maar die betaal ik uiteraard niet."


Stevens, die de communicatie voor de organisator Jeremy Rizzi op zich neemt, is zich van geen kwaad bewust. Volgens hem zijn de contracten waterdicht en moeten de kandidates die eruit stapten nu eenmaal boetes en achterstallige bedragen betalen. "Alle meisjes weten dit op voorhand en het staat ook in het contract. Sommigen willen er absoluut geen energie in steken. Het is makkelijk om, als je faalt, het op de organisatie te steken."

Ken S.
Tijs Van Puyenbroeck Ken S.

Juridisch niet in orde

Advocaat Pieter Dhollander werd al gecontacteerd door verschillende meisjes en bekeek enkele van de zogezegd waterdichte contracten van naderbij. "Voor één meisje heb ik al een dossier opgesteld. Ze werd in gebreke gesteld door de organisatie, omdat ze zogezegd niet voldoende snoep verkocht." Hij weet bijna zeker dat de meisjes zich weinig zorgen moeten maken over een eventuele dagvaarding.


"Ik verzond de organisatie twee weken geleden al een brief met mijn bevindingen, maar ik heb er nog niets van gehoord. De contracten die ze opstellen, zijn juridisch niet in orde. In principe gaat het om een arbeidsovereenkomst, waarbij prestaties van de meisjes gevraagd worden waar geen loon tegenover staat. Dat kan niet. De meisjes worden vaak verblind door de beloftes die gemaakt worden en tekenen. Als ze de zogezegde afspraken niet nakomen, worden ze ook nog eens bedreigd door ene Ken Stevens, een man die zelf niet de eindjes aan elkaar lijkt te kunnen knopen en nog financiële putten van de vorige jaren lijkt te moeten vullen."