"Verzekering wil zo weinig mogelijk betalen"

DISPUUT OVER SCHADEVERGOEDING NA DODELIJK ONGEVAL VAN BEJAARD KOPPEL

Arseen Van Landschoot een zijn vrouw Maria Versieck kwamen twee jaar geleden om het leven na een zwaar ongeval.
Arseen Van Landschoot een zijn vrouw Maria Versieck kwamen twee jaar geleden om het leven na een zwaar ongeval.
De dochter van Arseen Van Landschoot (92) en Maria Versieck (88), die omkwamen nadat ze door een trucker geramd werden op de N49 in Maldegem, is niet te spreken over de regeling van de verzekering. In de politierechtbank deed ze gisteren haar beklag, omdat AXA geen schadevergoeding voor partnerverlies zou toekennen aan Maria, die drie weken na haar man overleed. "Ze was een wrak en leed enorm", zegt ze.

Op 8 december 2015 waren Arseen en Maria met hun wagen op weg van Nederland naar Maldegem. Op het kruispunt van de N49 met de Aardenburgkalseide werden ze ineens in hun flank geramd door de truck van M.A., die door het rood was gereden. Voor Arseen kon geen hulp meer baten, hij overleed ter plaatse.

Zware verwondingen

Maria werd met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze nog drie weken verzorgd werd aan haar kneuzingen en een hersenletsel.


"Op het spoed heb ik haar nog gezegd dat Arseen overleden is", zei hun dochter gisteren in de politierechtbank. "Samen hebben we de beslissing genomen dat ze naar het mortuarium en naar de begrafenis zou gaan. Ze herinnerde zich niets meer van het ongeval, maar wilde wel graag afscheid nemen. Ze kreeg heel wat psychische begeleiding en zei dat het belangrijk was om haar verdriet te tonen."


"De dagen nadat ze afscheid nam in het mortuarium is de druk op haar hersenen toegenomen. Ze raakte ineens niet meer uit haar woorden tijdens een gesprek. Door de begeleiding van een pastorale medewerkster is ze naar de begrafenis kunnen gaan." Op 29 december 2015 is Maria ook overleden.


Volgens de nabestaanden doet de verzekeraar van de trucker er nu alles aan om geen morele schadevergoeding uit te betalen voor het partnerverlies van Maria.

"Tegengewerkt"

"AXA heeft van in het begin tegengewerkt om zo weinig mogelijk te moeten betalen", zegt de dochter. "Mijn moeder heeft alles wel heel bewust meegemaakt. Ze was een wrak en ze leed enorm. Voor M.A. is het al erg genoeg dat hij dit zijn hele leven zal moeten meedragen. De zaak gaat voor ons niet over hem. Het draait enkel om het geld." AXA reageert dat ze intussen al morele schadevergoedingen hebben uitbetaald aan de erfgenamen en dat ze een regelingsvoorstel hebben gedaan voor eventuele bijkomende vergoedingen. "We wachten op een antwoord van de tegenpartij. We begrijpen dat het moeilijk is voor hen om er na twee jaar nog steeds mee te worden geconfronteerd."


De trucker die het rode licht negeerde en dus de volledige verantwoordelijkheid van het ongeval draagt, riskeert een celstraf van drie maanden, een geldboete van 3.000 euro en 18 maanden rijverbod.

Veel spijt

"Hij heeft veel spijt en toont diep berouw", pleitte zijn advocaat. "Hij werkt al vijf jaar bij dezelfde werkgever. Hij is geen losbol of cowboy en was zich al voor het ongeval bewust van het gevaarte waarmee hij rijdt en zijn verantwoordelijkheid in het verkeer." De chauffeur vroeg de rechtbank huilend om zijn rijbewijs voor de vrachtwagen niet of zo kort mogelijk in te trekken, zodat hij zijn job verder kan uitoefenen. "Ik doe mijn werk met liefde en plezier", snikte hij. Het vonnis valt op 13 november.