"Chauffeur is geen losbol of cowboy"

TRUCKER DIE BEJAARD KOPPEL DOODREED KRIJGT MILDE STRAF

De vrachtwagenchauffeur reed op 8 december 2015 een bejaard koppel aan.
Foto Spillebeen De vrachtwagenchauffeur reed op 8 december 2015 een bejaard koppel aan.
De 27-jarige vrachtwagenchauffeur M.A. die in december 2015 het rode licht negeerde op de N49 in Maldegem en zo de wagen van Arseen van Landschoot (92) in de flank greep, heeft een milde straf gekregen. Arseen overleed ter plaatse, zijn vrouw Maria Versieck (88) bezweek drie weken later aan haar verwondingen. "Het is al erg genoeg dat M.A. dit zijn hele leven moet meedragen", aldus de nabestaanden.

De gevolgen van de fout die de vrachtwagenbestuurder maakte, zijn enorm. Op 8 december 2015 reed hij door een rood licht op het kruispunt van de N49 met de Aardenburgkalseide in Maldegem. Arseen en Maria waren met hun wagen op weg van Nederland naar hun thuis in Maldegem, toen ze op het kruispunt door de vrachtwagen geramd werden. Hun auto werd door de klap nog tegen een andere wagen gekatapulteerd.

Hersenletsel

Arseen overleed ter plaatse, maar voor Maria was er aanvankelijk nog hoop. Ze werd in allerijl en met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Het hersenletsel dat ze opliep door de zware crash eiste drie weken later ook haar leven.


Als chauffeur was M.A. altijd al bewust van het gevaarte waarmee hij reed en de verantwoordelijkheid die hij aan de dag moest leggen in het verkeer, opperde zijn advocaat bij de behandeling van de zaak in de Gentse politierechtbank. "Hij werkt al vijf jaar bij dezelfde werkgever. Hij is geen losbol of cowboy", klonk het. De rechtbank besliste dan ook om de chauffeur niet al te zwaar te straffen. Hij krijgt uitstel voor zijn celstraf van acht maanden en moet een effectieve geldboete van 2.400 euro betalen. De chauffeur smeekte de rechtbank nog om zijn rijbewijs niet of zo kort mogelijk in te trekken, zodat hij zijn job nog zou kunnen uitvoeren. Daarom werd de helft van het rijverbod van zes maanden met uitstel opgelegd.

Geen wraak

De nabestaanden van Arseen en Maria waren bij de behandeling van de zaak ook niet uit op wraak. "Voor M.A. is het al erg genoeg dat hij dit zijn hele leven zal moeten meedragen", zei de dochter van de slachtoffers. "De zaak gaat voor ons niet over hem." De dochter richtte haar pijlen op verzekeraar AXA, die volgens haar weigerde om een schadevergoeding uit te keren aan Maria voor het verlies van haar partner.


"Ze zeggen dat mijn moeder zich niet volledig bewust was van de dood van mijn vader, maar dat klopt niet", opperde ze. "We hebben samen de beslissing gemaakt dat ze naar het mortuarium en naar de begrafenis zou gaan. Ze wilde graag afscheid nemen en zei dat het belangrijk was om haar verdriet te tonen. AXA werkt gewoon tegen om zo weinig mogelijk te moeten betalen."

Twijfelachtig

Toch schrijft de rechtbank in het vonnis dat het twijfelachtig is of de familie inderdaad nog een bijkomende schadevergoeding moet krijgen. De rechtbank stelt de vordering in naam van de overleden Maria in vraag en stelt bovendien dat het gevraagde bedrag in elk geval te hoog is. Andere schadevergoedingen zijn wel toegekend.