Heibel over verdwenen zebrapad

AWV HAALT OVERSTEEKPLAATS AAN SCHOOL TEGEN WIL GEMEENTE WEG

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de oversteekplaats dan wel overschilderd, buurtbewoners blijven ze wel gebruiken.
Lukas Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de oversteekplaats dan wel overschilderd, buurtbewoners blijven ze wel gebruiken.
Ophef in Machelen nu het zebrapad op de Woluwelaan aan de Parochiale Basisschool plots verdwenen is. De dader: het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). "Dit komt twee jaar vroeger dan afgesproken. De oversteekplaats moet terugkeren tot de drukke gewestweg heraangelegd wordt. Ander kan de veiligheid van de voetgangers niet gegarandeerd worden", aldus het schepencollege.

Verbazing alom bij het schepencollege van Machelen toen begin deze week bleek dat het zebrapad op de Woluwelaan ter hoogte van de Parochiale Basisschool in Diegem verdwenen was. "We wisten dat Wegen en Verkeer (de beheerder van de gewestweg, red.) plannen had om het zebrapad op termijn weg te halen, maar dat zou pas bij de herinrichting van de Woluwelaan het geval zijn", zegt mobiliteitsschepen Dirk De Wulf (sp.a). "We waren dan ook enorm verrast toen we merkten dat Wegen en Verkeer niet op die werken gewacht heeft. Volgens AWV zal het verkeer op de Woluwelaan beter kunnen doorstromen zonder dat zebrapad. Maar is dat dan belangrijker dan de veiligheid van de voetgangers?"


"We zijn altijd vragende partij geweest om de oversteekplaats te behouden en ze veiliger te maken door er accentverlichting te plaatsen", vult gemeentesecretaris Daniël Schell aan. "Bij AWV heeft men ons steeds laten weten dat men het zebrapad weg wilde, omdat er in hun ogen wat verderop een veiligere oversteekplaats is aan het heraangelegde kruispunt van de Woluwelaan met de Haachtsesteenweg. Maar uit onderzoek blijkt dat weinig inwoners die oversteekplaats gebruiken. Op het drukke kruispunt komen de wagens van alle kanten, waardoor ze er niet durven over te steken. Het zebrapad aan de Parochiale Basisschool werd veel vaker gebruikt, omdat voetgangers er een beter overzicht hebben op het aankomend verkeer."

Uitleg gevraagd

De gemeente betreurt dan ook dat Wegen en Verkeer niet gewacht heeft met het weghalen van het zebrapad tot de herinrichting van de Woluwelaan, waarbij de gewestweg niet langer twee rijstroken in elke richting zal tellen, maar slechts één. "Ondanks dat we het zebrapad liever niet weg willen, kunnen we wel aanvaarden dat het zou verdwijnen na de heraanleg", aldus nog Schell. "Maar dat men nu - na een mail van een bewoner die de oversteekplaats gevaarlijk vindt - het zebrapad al twee jaar voor de werken weghaalt zonder ons in te lichten, kunnen we niet tolereren. We hebben AWV om uitleg gevraagd en hopen dat de oversteekplaats terugkeert tot de werken beginnen."

"Wél op de hoogte"

Volgens Anton De Coster van Wegen en Verkeer was de gemeente wel degelijk op de hoogte. "Dat is bij verschillende overlegmomenten gemeld, maar we gaan de gemeente niet telkens verwittigen wanneer we één van de afspraken ook effectief uitvoeren. Nu het kruispunt van de Woluwelaan met de Haachtsesteenweg klaar is, kunnen voetgangers beter daar oversteken gezien er verkeerslichten staan en het er bijgevolg veiliger is."