De Groef op weg naar vierde sjerp

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN MACHELEN

De Groef hoopt zijn sjerp ook de komende zes jaar te mogen dragen.
Lukas De Groef hoopt zijn sjerp ook de komende zes jaar te mogen dragen.
Wie doet het kartel sp.a-spirit-Groen wat? Burgemeester Jean-Pierre De Groef is niet van plan zijn sjerp af te staan en dus lijkt het er in Machelen eerder om te gaan wie mee mag besturen. Grootste kanshebbers zijn dan huidige coalitiepartner CD&V en oppositiepartij Open Vld. Een coalitie met N-VA is minder aantrekkelijk voor het kartel.

Met 11 van de 23 zetels behaalde sp.a-spirit-Groen in 2012 net geen absolute meerderheid. Het progressieve kartel zette Open Vld opzij en koos voor een coalitie met CD&V. De kans dat burgemeester Jean-Pierre De Groef, opnieuw lijsttrekker bij sp.a-spirit-Groen, zijn sjerp moet inleveren, lijkt onbestaande. De vraag is eerder of het kartel op 14 oktober een absolute meerderheid kan bemachtigen of niet.

"Maar zelfs indien we meer dan de helft van de - wegens de bevolkingsgroei voortaan 25 - zetels behalen, willen we een voldoende sterke meerderheid samenstellen", aldus de burgemeester. Met andere woorden: er zal ook dan hoogstwaarschijnlijk een coalitiepartner gezocht worden. "Maar voorakkoorden zijn er niet."

En dus staan ze bij CD&V en Open Vld te trappelen om mee aan boord te kunnen gaan. Grootste kanshebber lijkt de huidige coalitiepartner. De christendemocraten en het progressieve kartel beleefden zes rustige jaren en konden het goed met mekaar vinden. "Toch zullen we - indien we aan zet zijn - na 14 oktober op zoek gaan naar de sterkste ploeg", zegt De Groef nog.

Of het kartel in N-VA de sterkste ploeg ziet, valt sterk te betwijfelen. Gezien de programmapunten van beide partijen ver uit mekaar liggen, is een coalitie tussen sp.a-spirit-Groen en N-VA niet de meest ideale. Daardoor is de kans reëel dat N-VA ook nu weer op de oppositiebanken zal vertoeven, tenzij de lokale afdeling kan teren op het nationale succes van de partij en sterk genoeg wordt om zelf een coalitie te vormen met de andere partijen om zo sp.a-spirit-Groen buitenspel te zetten.

Leefbaar Machelen-Diegem VB, volgens de meerderheid de opvolger van het Vlaams Belang, wil De Groef al helemaal niet bij de coalitiegesprekken betrekken.

De partijen doorgelicht

Sp.a-spirit-Groen: Jean-Pierre De Groef, al achttien jaar burgemeester in Machelen, is lijsttrekker van het kartel dat zes jaar geleden 11 van de 23 zetels behaalde. Het kartel kende een rustige legislatuur, al was er in september 2016 wel één dispuut. De sp.a-schepen Nordine Ouahyani besloot plots niet langer voor de socialisten in het schepencollege te zetelen. Nadat enkele voorstellen van de man door het schepencollege afgewezen werden, nam hij die drastische beslissing. Het schepencollege nam daarom alle bevoegdheden van Ouahyani af. Op de lijst van het kartel staan met schepenen Dirk De Wulf, Hilde Anciaux, Rony Debeerst (allen sp.a) en Marco Verberckmoes (Groen) opnieuw enkele sterke namen.

CD&V: Huidig OCMW-voorzitter Karina Rombauts trekt de lijst van de christendemocraten. Marc Grootjans, die in de eerste helft van deze legislatuur schepen was, staat op plaats twee. André Panneels is lijstduwer. CD&V behaalde in 2012 vijf zetels en hoopt dat aantal te behouden of te verbeteren.

Open Vld: De liberalen willen de verkiezingen van zes jaar geleden het liefst zo snel mogelijk vergeten. Na een tegenvallend resultaat - slechts drie zetels - belandde Open Vld immers op de oppositiebanken. Paul Pijpen trekt de lijst, terwijl gewezen OCMW-voorzitter François Bonaventure de lijst duwt. Voor de liberalen is het zaak om enkele zetels te winnen om zo de strijd voor een plaats in het schepencollege met CD&V aan te gaan.

N-VA: Met vier zetels deed N-VA het zes jaar geleden niet slecht, maar het kartel sp.a-spirit-Groen stond niet te springen om met de partij rond de tafel te zitten. Alleen door zelf fors te groeien, kan N-VA haar kansen op een plek in de meerderheid wat vergroten. Steve Claeys is lijsttrekker. De huidige gemeenteraadsleden Steven Tielemans, Paul Van Asbroeck en Michel Van Neste staan ook opnieuw op de lijst. Die laatste is lijsttrekker.

Leefbaar Machelen-Diegem VB: De nieuwe lokale partij Leefbaar Machelen-Diegem VB trekt met slechts zeven namen naar de kiezer. Volgens de huidige meerderheid is de nieuwe partij een veredelde versie van het Vlaams Belang. Lijsttrekker Bene Bailleul ontkende eerder dat er een link is met het Vlaams Belang, maar geeft toe dat hij rechtser denkt dan de huidige meerderheid.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rudy Huybens

    hopelijk geen 4de termijn voor de betonboer