Vrijthof Eisden-Dorp klaar voor heropening, maar marktkramers willen niet terug

Het plein wordt zaterdag officieel geopend.
Mine Dalemans Het plein wordt zaterdag officieel geopend.
De marktkramers die een jaar geleden van Eisden-Dorp naar de parking van Maasmechelen Village verhuisden, willen niet meer terug. De gemeente ontving een verzoekschrift met de vraag de zaterdagmarkt aan de Euroscoop te behouden. Het punt wordt komende gemeenteraad gestemd. 

De werken aan het Vrijthof in Eisden-Dorp startten meer dan een jaar geleden. Het plein lag er al jaren erbarmelijk bij en een opfrissing was meer dan nodig. De horecazaken kregen degelijke terrassen, het voetpad werd verbreed en het plein kreeg een parkeerplaats. Ook voor de marktkramers werd het plein aangepast. Maar daar wringt het schoentje.

Het plein met rechts de trappen naar de kerk.
Mine Dalemans Het plein met rechts de trappen naar de kerk.

Meer omzet

Door de werken moest de traditionele zaterdagmarkt naar een andere plek verhuizen. De parking aan de Euroscoop bleek ruim genoeg, en ondanks de kritiek verhuisde iedereen mee. Maar de marktkramers hebben geenszins spijt van die verhuis, zo blijkt nu. Ze hebben het over betere parkeergelegenheid voor hun klanten én een ruimere omzet. “Het klopt dat we recent een verzoekschrift hebben ontvangen van de marktkramers", zegt Herbert Coox, schepen van Economie (Open Vld). “Ze vragen om de zaterdagmarkt te behouden op de huidige locatie.” 

Schepen Coox wil niet op de zaken vooruitlopen en zal binnenkort met de bewuste kramers samenzitten. Het punt moet nu eerst behandeld worden op de gemeenteraad. Officieel wil niemand iets bevestigen, maar het ziet er naar uit dat de gemeenteraad het punt zal wegstemmen en dat de markt - die al meer dan negentig jaar in Eisden-Dorp plaatsvindt - gewoon terugkeert naar haar vertrouwde plek. Dat zou vanaf de lente gebeuren.

Alleen de bloembakken moeten nog gevuld worden.
Mine Dalemans Alleen de bloembakken moeten nog gevuld worden.

Parkeerprobleem

Onder meer de lokale horeca heeft baat bij de markt, die wekelijks honderden bezoekers lokt. Het plein kan nu al voor minstens 55 marktkramers een stand voorzien. Dat aantal kan mogelijk omhoog als ook de zijstraten worden gebruikt. De lokale politiek beseft dat er qua parking een oplossing moet komen, maar ook daar zou aan gewerkt worden.  

Komende zaterdag zal het plein officieel geopend worden. Vanaf 17 uur zijn uur zijn alle inwoners welkom. Vanaf 18 uur zal het plein ingehuldigd worden, gevolgd door een receptie en een lichtshow. De lokale horeca rondom het plein wordt betrokken bij de receptie. 

Het vernieuwde plein.
Mine Dalemans Het vernieuwde plein.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.