Veertiger krijgt celstraf voor illegale afvalophaling

Een 47-jarige Albanees uit Maasmechelen is veroordeeld tot een celstraf van zes maanden met uitstel en een boete van 6.000 euro, waarvan de helft met uitstel, omdat hij illegaal afval ophaalde.

Tussen 2013 en 2016 haalde de veertiger op eigen houtje grote hoeveelheden afval op in en rond Maasmechelen. Beklaagde M.V. had eerst wel een vergunning van OVAM om het afval op te halen, maar die vergunning werd in oktober 2013 ingetrokken, waarna hij nog ruim twee jaar lang grof vuil, ijzer, papier en karton inzamelde.


"Er waren verrichtingen voor 160.000 euro in die twee jaar. Wat mij hieraan vooral stoort, is dat hij dit deed in naam van de vzw 'Hearts for Albania'," beschreef de openbare aanklager. "En dit terwijl deze vzw werd opgezet voor het verlenen van humanitaire en culturele hulp aan inwoners van Albanië. De opbrengsten zouden naar die vennootschap gaan, maar hij maakte zijn broodwinning op de kap van dit humanitaire doel. " De advocaat van M.V. sprak dat tegen. "M. heeft het hart wel op de juiste plaats en was niet op winstbejag uit. Hij had goede bedoelingen maar door de administratieve rompslomp is het verkeerd gelopen."


De aanklager had een verbeurdverklaring gevorderd van 160.800 euro ten nadele van M.V. en de vzw 'Hearts for Albania' maar de rechtbank beperkte dit bedrag tot 10.000 euro voor elk. M.V. en de vzw moeten daarnaast ook een schadevergoeding van 65.000 euro betalen aan Limburg.net voor de illegale afvalophaling. (VCT)