VIDEO. Vrachtwagen rijdt woning binnen, familie ziet ouderlijk huis gesloopt worden

De woning moest gesloopt worden.
Marco Mariotti De woning moest gesloopt worden.
Een chauffeur is dinsdagochtend rond 5.30 uur met zijn truck in een huis langs de Neeroeterenstraat in Maaseik beland. De trucker moest uitwijken voor een inhalende tegenligger die onder invloed van drugs bleek te zijn. “Pijnlijk om ons ouderlijk huis te zien instorten", zegt Johan Oosterbos, zoon van de bejaarde bewoners.
Een stuk van de gevel vloog tot in de cabine.
Marco Mariotti Een stuk van de gevel vloog tot in de cabine.

Het was rond 5.30 uur dat een vrachtwagen op de woning van de familie Oosterbos inreed. Net voor de flauwe bocht maakte een wagen een inhaalmanoeuvre, maar merkte de vrachtwagen uit tegenovergestelde richting te laat op. De truck moest uitwijken, ramde een borduur waardoor het stuur klem kwam te zitten.

Living

Van koers veranderen bleek onmogelijk en de truckbestuurder boorde zich in de gevel. “Het was een immens klap”, zegt buurvrouw Leanda Mussen. “Ik ging buiten kijken en zag buurvrouw Lène aan haar voordeur staan, helemaal geschrokken. Ik ben er meteen heen gelopen en zag dat haar man Bèr nog in de living stond. Ik heb geroepen dat hij daar snel weg moest voor het dak zou instorten.”

Het koppel Oosterbos - beiden 79 jaar - lag op het moment van de crash nog te slapen. De vrachtwagenchauffeur was in shock en verklaarde ‘dat hij er absoluut niets aan kon doen.’ “Ocharme, we verwijten hem niets", zegt zoon Johan. “Het is verschrikkelijk. Zowel hij als mijn ouders hebben héél veel geluk gehad. Twee uur later, en pa en ma zaten daar in die woonkamer. De gevel aan de slaapkamer is ook gescheurd, ik wil er niet aan denken.

Johan Oosterbos.
Marco Mariotti Johan Oosterbos.

In een mum van tijd snelde bijna de hele familie Oosterbos naar hun ouderlijke woonst. “Het doet veel pijn om dit te zien. Zoveel emotionele spullen, kasten, meubels, schilderijen, alles staat er nog, maar we moeten toekijken hoe het wordt gesloopt. Het is veel te gevaarlijk, en de dallen op het bovenverdieping rusten enkel nog op één stuk venster.”

Eén van de kleinkinderen werd ingeschakeld om de instabiele zones te slopen.
Marco Mariotti Eén van de kleinkinderen werd ingeschakeld om de instabiele zones te slopen.

De ouders kunnen tijdelijk terecht bij één dochter. “Daarna wordt het een verzekeringskwestie. We gaan zien wat er van het huis gered kan worden. De rechterzijde waar de keuken en badkamer ligt, is mogelijk nog goed. Op termijn kunnen we ze daar misschien nog laten wonen, maar we willen niet te vroeg beslissen. We zijn al blij dat ma en pa ongedeerd zijn. Ze zijn hard geschrokken en zitten al de hele ochtend bij familie.”

In de auto die het ongeval veroorzaakte, zat een 40-jarige man die bevrijd moest worden door de brandweer. De vrachtwagen had hem maar nipt kunnen ontwijken. Hij werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis en legde een positieve drugstest af. Zijn wagen bleek ook nog eens niet verzekerd.  

Familieden probeerden spullen met emotionele waarde te redden, maar de situatie was te gevaarlijk.
Marco Mariotti Familieden probeerden spullen met emotionele waarde te redden, maar de situatie was te gevaarlijk.
Familieden probeerden spullen met emotionele waarde te redden, maar de situatie was te gevaarlijk.
Marco Mariotti Familieden probeerden spullen met emotionele waarde te redden, maar de situatie was te gevaarlijk.
Dit schilderij werd onder het puin vandaan gehaald.
Marco Mariotti Dit schilderij werd onder het puin vandaan gehaald.
De opengereten gevel.
Marco Mariotti De opengereten gevel.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Valentine Straetemans

    Ik hoop die dit ongeluk veroorzaakt heeft , alle kosten voor het huis en de vrachtwagen vergoed , mensen kijken nooit uit denken dat ze nog iemand kunnen voorbij steken.

  • WALTER WIELANDT

    je leest bijna niets anders meer dan auto's rijden een huis binnen,,,nu weer een vrachtwagen!Hopelijk vinden die mensen opvang in hun miserie en worden ze snel vergoed door de verzekering !Nog een geluk dat er geen gewonden (of nog erger) gevallen zijn !