Drie mannen verdacht van terrorisme voor hof van beroep

Khalid B. verlaat het justitiepaleis.
Marc Baert Khalid B. verlaat het justitiepaleis.
Drie mannen die deel zouden uitgemaakt hebben van het Maaseikse netwerk van Syriëstrijders riskeren in beroep celstraffen tussen drie en tien jaar. Ze zouden mensen geronseld hebben voor de gewapende strijd in Syrië. 

In april veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank negen verdachten tot celstraffen van drie tot tien jaar. Twee verdachten gingen zelf in beroep tegen hun veroordeling en het federaal parket ging in beroep tegen één vrijspraak. 

Het onderzoek naar het Maaseikse netwerk begon toen speurders van de federale gerechtelijke politie, die onderzoek voerden naar Sharia4Belgium, merkten dat een aantal mensen in de entourage van Fouad Belkacem hen bekend voorkwamen. Het bleek te gaan om mensen die in de eerste helft van de jaren 2000 verdacht werden van lidmaatschap van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM), de Marokkaanse terreurorganisatie die verdacht wordt van de aanslagen in Casablanca op 16 mei 2003 en de aanslagen in Madrid in maart 2004.

Verder onderzoek wees uit dat twee verdachten, Khalid B. uit Kinrooi en Mohamed Z., een groep jonge moslims uit Maaseik geradicaliseerd hadden en ertoe aangezet hadden naar Syrië te vertrekken. Vijftien mensen, waaronder twee minderjarigen, zouden dat ook gedaan hebben. Khalid B. en Mohamed Z. gingen in beroep tegen hun veroordeling en het federaal parket ging in beroep tegen de vrijspraak van Bilal E.I. Die laatste werd afgelopen zomer in Marokko opgepakt, ook op verdenking van terrorisme, maar ondertussen is hij vrijgelaten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.