WZC De Samaritaan wordt woonzorgdorp

COMPLEX VAN 23 MILJOEN EURO ZAL OOK SINT-LEONARD EN JERICHO HUISVESTEN

De eerste spadesteek voor het woonzorgcomplex is een feit.
Ronny De Coster De eerste spadesteek voor het woonzorgcomplex is een feit.
Het startschot is gegeven voor de metamorfose van woonzorgcentra De Samaritaan en Jericho in Nukerke. In vier jaar tijd moet er op de huidige site tussen de Glorieuxstraat en de Boelaardstraat een nieuwbouw komen waar ook woonzorgcentrum Sint-Leonard zijn onderdak zal vinden.

"De huidige woonzorgcentra zijn verouderd", verduidelijkt Wim Wijbaillie, directeur van De Samaritaan. "De kamers zijn te klein en zullen weldra niet meer aan de norm voldoen. Daarnaast zijn er te weinig leefruimtes voor de residenten en de energieprestaties zijn ongunstig." De directie van de woonzorgcentra wil zich ook wapenen voor de toekomst: "Het aantal ouderen zal de komende jaren alleen maar toenemen en ze hebben steeds meer hulp nodig. We moeten het zorgaanbod dus dringend uitbreiden."


Om aan deze noden tegemoet te komen, besloot eigenaar vzw Werken Glorieux om De Samaritaan en Sint-Leonard te laten samensmelten en een woonzorgdorp te creëren op de site van De Samaritaan. Na de afronding van de verbouwingswerken in 2021, zullen de bewoners van Sint-Leonard in de Louise-Mariestraat eveneens verhuizen naar de nieuwbouw in de Glorieuxstraat.

Zo zal het nieuwe rusthuiscomplex eruit komen te zien.
Ronny De Coster Zo zal het nieuwe rusthuiscomplex eruit komen te zien.

Hinder beperkt

In het nieuwe rusthuis zal er plaats zijn voor 178 bewoners. Daarnaast voorziet vzw Werken Glorieux zes woongelegenheden voor kortverblijf, vier voor herstelverblijf en tien bedden voor dagverblijf. Naast de twintig nieuwe assistentiewoningen die vandaag al in gebruik zijn, zullen er nog tien extra opgetrokken worden tegen 2021. De helft van de bedden is voorbehouden voor bewoners met dementie.


Het nieuwe project zal zo'n 23 miljoen euro kosten en zal in verschillende fasen verlopen, waardoor de hinder voor de bewoners beperkt blijft. "De woonzorgcentra blijven in gebruik gedurende de werken. De bewoners verhuizen slechts één keer, op het moment dat ze naar hun nieuwe kamer mogen", zegt architecte Anke Allaert. In de eerste fase zullen de bewoners van Jericho en de dementerende bewoners van De Samaritaan hun intrek nemen in de nieuwe vleugel aan de Boelaardstraat. Vervolgens zal de bouwonderneming de gebouwen van Jericho slopen en ook daar een nieuwe vleugel optrekken. Tegen 2021 zullen ook de overige bewoners hun intrek nemen in het nieuwe woonzorgcentrum.

Korte loopafstanden

Het nieuwe woonzorgcentrum, dat de naam De Samaritaan zal behouden, belooft een enorme verbetering te zijn. "De kamers zullen ongeveer dubbel zo groot zijn als vandaag. Bovendien zullen ze beter ingericht zijn in functie van de zorg die de bewoners nodig hebben. We willen zo veel mogelijk een huiselijke sfeer benaderen.", verduidelijkt Allaert. Het verplegend personeel zal vooral merken dat de loopafstanden in het nieuwe rusthuis zo kort mogelijk zijn, iets wat in de huidige rusthuizen vaak niet het geval is.