Paard slaat op hol: drie dieren dood en ruiter zwaargewond

Drie paarden en een ruiter kwamen samen met een ruiter in een zes meter diep talud terecht.
Foto Ronny De Coster Drie paarden en een ruiter kwamen samen met een ruiter in een zes meter diep talud terecht.
Bij een ongeval aan de Bossenaarstraat in Etihove zijn gisteren drie paarden om het leven gekomen. Een opgeschrikt dier sleurde een koets bijna 500 meter ver mee en maaide zo nog twee andere paarden en een ruiter van de weg. De drie paarden overleefden de klap niet. De ruiter, een dertiger uit Eine, raakte zwaargewond.

Een groep van negen paarden met ruiters en koetsen nam gisterennamiddag deel aan de paardenwandeling, georganiseerd door een rijvereniging uit Maarkedal. Het ging mis aan het kruispunt van de Ellestraat en de Bossenaarstraat. Een paard, dat een koets trok waarop twee mensen zaten, werd opgeschrikt. Het dier panikeerde en sloeg op hol. "Wij zijn ternauwernood van de koets kunnen springen. Daarna is de koets gekanteld. Het paard begon daarop almaar harder te hollen", getuigt een van de menners.


In de helse tocht die daarop volgde, slingerde de koets van links naar rechts over de weg. "Enkele ruiters konden met hun paard opzij springen, maar twee paarden werden door het dier en de koets meegesleurd, samen met één ruiter. De andere is net voor de bocht nog van zijn paard kunnen springen. Op de plaats waar de straat een scherpe bocht maakt, zijn de paarden en de ruiter samen met de koets in een zes meter diep talud naar beneden gevallen", vertelt een ooggetuige.

Zwaargewond

De drie paarden stierven ter plaatse. Een team van de brandweerpost Oudenaarde moest ter plaatse snellen om de ruiter te bevrijden. De man, een dertiger uit Eine, zat gekneld tussen de koets en een van de paarden. Het slachtoffer is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. De man heeft een balk in het gezicht gekregen. Hij verkeerde niet in levensgevaar.


"Het is een wonder dat niet meer slachtoffers zijn gevallen. Op die steile afdaling heeft dat paard toch wel een zeer hoge snelheid gehaald", bedenkt de Maarkedalse burgemeester Joris Nachtergaele (N-VA), die ter plaatse kwam.


"De drie overleden dieren worden door een landbouwer van de weg gehaald. Morgen zal het vilbeluik de kadavers komen ophalen", voorzag de burgemeester gisteren. (DCRB)