Natuurpionier krijgt gedenksteen

EUROPEES PRESIDENT ONTHULT MONUMENT VOOR MARCEL NACHTERGAELE

Herman Van Rompuy mocht de gedenksteen helpen onthullen.
Ronny De Coster Herman Van Rompuy mocht de gedenksteen helpen onthullen.
Europees president Herman Van Rompuy heeft gisteren in Schorisse een gedenksteen onthuld voor natuurpionier Marcel Nachtergaele. "Hij zorgde ervoor dat ik milieubewust werd", speechte Van Rompuys vrouw Geertrui Windels.

Marcel Nachtergaele overleed in 2012 op 90-jarige leeftijd in Maarkedal, maar sinds gisteren wordt hij eeuwig herdacht dankzij een gedenksteen in Balegemse steen bij de ingang van het Bos ter Rijst in Schorisse. De Ouwegemnaar was zowat dé pionier van de natuur- en milieubeweging in de Vlaamse Ardennen.


"Hij stak de meeste tijd en energie in de Wielewaal-afdeling Schelde-Leie", speechte Guido Tack van Natuurpunt Vlaamse Ardennen, die Nachtergaele heel erkentelijk is. "Wielewaal is immers de voorloper van Natuurpunt. Bovendien was hij er ook bij toen de Stichting Omer Wattez werd opgericht. En hij was er steeds voor ons: als vriend, maar de Stichting en het latere Milieufront konden ook gewoon bij hem terecht voor informatie."


"Hij was al hoogbejaard", vulde Robin Vanheuverswijn van Natuurpunt aan, "maar hij bracht nog geregeld knipsels en teksten binnen voor ons ledenblad."


Dat de gedenksteen aan het Bos ter Rijst werd geplaatst, is niet toevallig: Marcel had een boontje voor dat bos. In de jaren 60 waren er immers plannen om dit prachtig stuk natuur te verkavelen in een soort vakantiedorp, en Nachtergaele verzette zich daar hevig tegen. Hij was bovendien de drijvende kracht achter het protest en de betogingen tegen de aanleg van de A9, die Kortrijk met Brussel zou verbinden. Deze autoweg zou dwars door de Vlaamse Ardennen lopen, maar kwam er uiteindelijk niet.

In de wandeltocht voor de inhuldiging stapten ook Van Rompuy, zijn echtgenote Geertrui en journalisten Siel Van Der Donckt en Daniël Buyle mee.
Ronny De Coster In de wandeltocht voor de inhuldiging stapten ook Van Rompuy, zijn echtgenote Geertrui en journalisten Siel Van Der Donckt en Daniël Buyle mee.

Enthousiasme

Het zijn maar enkele van de verwezenlijkingen waarvoor Nachtergaele wordt herinnerd, én waarom journalisten als Siel Vanderdonckt en Daniël Buyle en professor Ulrich Libbrecht gisteren naar de onthulling van de gedenksteen kwamen. Zij werden vergezeld door zo'n 150 andere natuurliefhebbers, waaronder Herman Van Rompuy en zijn echtgenote Geertrui Windels, zelf afkomstig uit Kluisbergen. "Ik herinner me nog goed mijn eerste kennismaking met Marcel", vertelde zij. "Ik was intern op school, net als Siel Vanderdonckt. Ik was een jaar of 15 en Siel wist me te overtuigen om lid te worden van Wielewaal. En op mijn eerste wandeling maakte ik kennis met Marcel. Ik voelde me onmiddellijk thuis bij hem. Hij wist enorm veel over de natuur en kon dat enthousiasme makkelijk overbrengen. Door hem werd ik natuur- en milieubewust. Door hem ben ik na mijn humaniora biologie gaan studeren."


Na een wandeling en de speeches mocht Herman Van Rompuy de gedenksteen onthullen, samen met Marcels zonen Ruf, Antoon, Dirk en Urbain.