Betalen toeristen binnenkort belastingen in Maarkedal?

Meerderheidspartijen N-VA en Open Vld lanceren nieuw voorstel

N-VA-lijsttrekker Joris Nachtergaele.
Foto DCRB N-VA-lijsttrekker Joris Nachtergaele.
Als het van N-VA en Open Vld afhangt, komt er in de Maarkedal een toeristenbelasting. Al verschillen de partijen wel op één punt van mening: N-VA wil tegelijk de milieubelasting afschaffen, Open Vld wil dat niet.

Het zou wel eens kunnen dat toeristen vanaf volgend jaar één of twee euro belasting moeten betalen per overnachting die ze boeken in Maarkedalse hotels, B&B’s of vakantiehuizen. Meerderheidspartijen N-VA en Open Vld hebben het voorstel allebei in hun verkiezingsprogramma staan. “Een toeristenbelasting zou veel geld kunnen opbrengen voor de gemeente, zonder de Maarkedaller extra te belasten”, zegt Open Vld-lijsttrekker Filip Meirhaeghe. Hij wil in samenspraak met de toeristische sector bekijken of de invoering van dergelijke belasting mogelijk is. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat zij daardoor klanten verliezen, maar in veel andere steden is de belasting nu al een feit.”

Geen milieubelasting meer

Coalitiepartner N-VA gaat met zijn voorstel zelfs nog een stapje verder. De partij wil in ruil voor de toeristenbelasting de milieubelasting voor alle Maarkedallers afschaffen. “De milieubelasting is een asociale belasting”, legt burgemeester Joris Nachtergaele uit. “Alle gezinnen moeten de 37,5 euro betalen, ongeacht hoeveel ze verdienen en hoeveel afval ze produceren.” Daarom stelt de partij een belastingverschuiving voor. “De toeristische sector is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Ondertussen zitten we aan 24.000 overnachtingen per jaar”, verduidelijkt Nachtergaele. “Door het invoeren van een milde toeristenbelasting van één of twee euro per overnachting, krijgen we niet alleen de lasten, maar ook de lusten en vergroot de draagkracht voor het recreatief toerisme.”

Open Vld vindt het afschaffen van belastingen dan weer geen goed idee. “We willen geen belastingen verhogen, maar afschaffen is ook geen optie volgens ons. We zijn momenteel één van de minst belaste gemeentes in Vlaanderen, dus dat is ook niet nodig. Bovendien moeten we binnenkort grote rioleringswerken uitvoeren, wat een gigantische kost met zich meebrengt. We moeten zorgen dat we daar financieel tegen gewapend zijn.”

Open Vld-lijsttrekker Filip Meirhaeghe.
Ronny De Coster Open Vld-lijsttrekker Filip Meirhaeghe.

“Terugvloeien naar toerisme”

De toeristische sector in Maarkedal is niet tegen de toeristenbelasting, op voorwaarde dat de gemeente met de opbrengst investeert in het toerisme in de gemeente. “Belastingen zijn nooit plezant, maar ik heb wel begrip voor een dergelijk voorstel”, zegt Marc van B&B ’t Sprankelend Toeval in Maarke-Kerkem. “Als de opbrengst ervan terugvloeit naar investeringen rond toerisme in Maarkedal en er ruimte is voor inspraak van de sector, dan kan ik er wel mee leven.” 

Ook Hilde van vakantiehuis De Oude Pastorij in Etikhove wil dat de sector de vruchten kan plukken van een extra belasting. “Ik heb de indruk dat de gemeente veel doet voor het toerisme in de streek, maar de zelfstandige uitbaters blijven vaak in de kou staan. We moeten meestal onze plan trekken, dus misschien kan de gemeente daar iets aan doen met de opbrengst van de toeristenbelasting.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marnik Van Moorleghem

    In plaats van toeristen welkom te heten,is dit voor mij als inwoner van Maarkedal hen wegjagen.Dit gaat puur om inkomstenbelasting,zoals in andere grootsteden.NVA en VLD gaan voor de rijkere klasse,hebben geen gehoor naar mensen die dagelijks moeten rekenen om rond te komen.Ik ben beschaamd om dit nieuws te vernemen als jarenlang inwoner van het gehucht Maarkedal.

  • John Ulmer

    een toeristenbelasting voor een gehucht als Maarkedal : pure kolder !

  • Rudy De Wever

    Hiervoor zijn deze 2 partijen uiteraard gekend, belastingen uitvinden en verhogen, terwijl ze steeds opnieuw verlagingen beloven. Een boete van 100 euro is ook voor iedereen hetzelfde veel of weinig verdienen, alleen de strafmaat is verschillend voor wie weinig verdiend zal voor deze 100 vloeken, wie veel heeft ligt daar niet van wakker. NVa en VLD zijn de partijen voor de laatste groep en willen kost war kost de kloof scheiden, geen middenklasse meer.