Uitslaande brand in leegstaand huis door kortsluiting

Het dak werd zo goed als volledig vernield.
Foto Jimmy De Schrijver Het dak werd zo goed als volledig vernield.
In de Thiewinkelstraat (N725) in het Lummense gehucht Thiewinkel heeft het vrijdagochtend gebrand in een leegstaande woning, die sinds een tweetal maanden te koop stond.

Het dak stortte grotendeels in. De politie onderzocht de brand en stelde vast dat een kortsluiting het vuur veroorzaakt heeft.


Het huis langs de gewestweg, tussen Lummen en Kermt, stond sinds januari leeg en sinds een tweetal maanden stond het te koop.

Hulpdiensten

"Recent hadden we de prijs nog verlaagd en de volgende paar weken lagen er al heel wat afspraken vast met toekomstige kopers om langs te komen. Het zou dus snel verkocht kunnen worden, maar nu sloeg het noodlot toe."


Getuigen zagen rond 6.15 uur rook uit het dak van de vrijstaande woning komen en verwittigden de hulpdiensten. Niet veel later sloegen de vlammen uit het dak. Bij aankomst van de korpsen van Hasselt, Herk-de-Stad en Heusden-Zolder van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg was het al een uitslaande brand. De pompiers hadden de handen vol, maar konden verhinderen dat het volledige huis verwoest werd. "Het dak is totaal vernield", zegt de familie.

Enorme hitte

"De hitte moet enorm geweest zijn, want ook de bepleistering is er vanaf. Heropbouwen zal waarschijnlijk niet het geval zijn, want de woning moest sowieso gerenoveerd worden om aan de huidige normen te voldoen."


De lokale politie sloot de Thiewinkelstraat ter hoogte van het brandende huis af. Het verkeer werd omgeleid via de Opworpstraat en de Sint-Janstraat. Rond 8.30 uur waren de brandweermannen klaar met het nablussen. (JDSL)