Superoplichtster die 38 slachtoffers maakte, vraagt de vrijspraak: “Ik heb me beetje laten meeslepen door mijn man”

Vier slachtoffers van het oplichtersduo.
Birger Vandael Vier slachtoffers van het oplichtersduo.
Een vrouw uit Lummen verscheen vandaag opnieuw voor de rechtbank voor het jarenlang oplichten van minstens 38 slachtoffers met haar man. De 29-jarige vrouw uit Dilsen-Stokkem verraste door te vertellen dat ze zich al die tijd liet meeslepen door haar 35-jarige partner uit Lokeren. Zij riskeert twee jaar cel onder voorwaarden, hij twee jaar cel effectief.

Het duo verscheen al eerder op de rechtbank, maar de toenmalige rechter moest de zaak laten voor wat het was omdat zijn kinderen op dezelfde school als de kinderen van de vrouw zitten.

De modus operandi is in alle dossiers vergelijkbaar. Enerzijds boden de twee producten te koop aan op internet, maar deze werden uiteindelijk nooit geleverd. Het gaat over gps-toestellen en elektronica. Anderzijds vroegen ze documenten op van nietsvermoedende slachtoffers of deden ze alsof ze vastgoed wilden verhuren en vroegen ze identiteitsgegevens op, waarmee ze vervolgens leningen afsluiten.

Psychopaat

De vrouw gaf toe dat ze van alles wist: “Ik heb echter één fout gemaakt en dat is dat ik gezwegen heb over wat mijn partner deed. Ik heb die kaarten wel opgevraagd, maar dat was om te gebruiken voor mijn rijbewijs. Een andere kaart vroeg ik onder dwang van hem. Hij zit thuis, we wonen samen onder hetzelfde dak.” De rechter vond dat vreemd: “Ondanks het risico op een zware veroordeling, wonen jullie nog steeds samen?” De vrouw bevestigde: “Maar ik heb echt schrik, ik ging al eens bij hem weg. Het is echter moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.” Haar advocaat wees naar een noodtoestand gecreëerd door haar partner en vroeg de vrijspraak: “Hij is een psychopaat en schakelde mijn cliënte in als een instrument. De bekentenissen fluisterde hij haar in.”  De man kwam niet opdagen in de rechtbank.

“De houding van beklaagde stoort me enorm, plots beslist ze om het geweer van schouder te veranderen”, reageerde de procureur. “Er is volgens mij absoluut geen sprake van een noodtoestand. Het enige wat ik vind, is dat zij slagen zou krijgen van haar partner, waarmee ze nog steeds samen is.”

Pyromaan

Ook de Oost-Vlaming heeft een speciale achtergrond. In juli en augustus 2002 pleegde de man al twee brandstichtingen in een café in Lokeren en een appartement in Sint-Niklaas. In november dat jaar sloeg hij toe bij het opvangtehuis Klemenswerk aan het Prinsenhof (Gent), waar hij opvang had gevonden. Volgens zijn vriendin had hij destijds een kussen in brand gestoken, dit vervolgens gedoofd, waarna het opnieuw in brand schoot. Het hele gebouw ging in rook op. Twee thuislozen kwamen om het leven en vijftien andere bewoners raakten gewond. Verder pleegde de man uit Lokeren in die periode ook inbraken, gaf hij een aantal ongedekte cheques uit en was hij schuldig aan valsheid in geschrifte. Samen met de Limburgse vrouw herviel de Oost-Vlaming in zijn oude gewoonten. Het vonnis volgt op 12 maart. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.