Ex-gangster Vanhamel heeft pv aan zijn broek voor ‘illegale sloop’ kapelletje

Danny Vanhamel sloopt oorlogskapelletje langs zijn huis wegens ruzie met kerkfabriek
Mine Dalemans Danny Vanhamel sloopt oorlogskapelletje langs zijn huis wegens ruzie met kerkfabriek
De gemeente Lummen heeft een pv laten opstellen voor de sloop van het kapelletje aan de Priesterse Heidestraat in Linkhout. Ex-gangster Danny Vanhamel sloopte die kapel begin deze maand in een vlaag van woede. Hij ging het monument te lijf met zijn drilboor omdat de kerkfabriek hem geen grond meer wilde verkopen. 

De kapel stond overigens wel op de privégrond van Dany Vanhamel zelf. Hij heeft het kapelletje altijd netjes onderhouden. Het was een eerbetoon aan verzetsstrijders Isidoor Bruers en Albert Loddewijckx. Zij stierven op die plek toen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hun schuilplaats getroffen werd door een vliegende bom. Ook twee kinderen van twee en elf jaar oud kwamen bij het tragische bombardement om het leven. Het gebouw was niet officieel erkend als monument. “Maar dat neemt niet weg dat de kapel natuurlijk een volkskundige en esthetische waarde heeft,” vindt schepen van Ruimtelijke Ordening Wim Vangeel (CD&V). “En dan heb je toch een omgevingsvergunning nodig. Het is duidelijk dan Vanhamel die niet had toen hij de kapel te lijf ging. En dus hebben wij proces verbaal laten opstellen.” Vanhamel zelf houdt dan weer het been stijf. Hij is boos omdat hij een lap grond net naast zijn perceel dat eigendom is van de Kerkfabriek niet meer mag kopen. Naar eigen zeggen was dat eerder wel zo mondeling afgesproken. In ruil heeft hij alvast een lap achterliggende grond verkocht aan de gemeente om er voetbalvelden aan te kunnen leggen. Toen begin deze maand de verkoop van een naastgelegen perceel aan Vanhamel niet doorging, sloopte hij in ene vlaag van woede de kapel.

Heropbouw

“We hebben natuurlijk geen weet van mondelinge afspraken die Vanhamel maakt met het Kerkfabriek,” reageert schepen Vangeel. “Wel heeft de man een verkavelingsvergunning bij ons lopen voor de percelen die hij al heeft. Daarin hadden we hem eerder dit jaar gevraagd om de bewuste kapel te verplaatsen. Niet omdat we onraad roken, maar wel omdat die kapel daar nu eenmaal ongelukkig stond op zijn terrein. Alleen zal hij die voorwaarde ‘verplaatsing van de kapel’ duidelijk niet meer kunnen nakomen, na deze brute sloop. Daarom stellen wij inmiddels als voorwaarde ‘heropbouw van de kapel’.” Vanhamel zelf geeft aan dat de gemeente ‘haar woord niet houdt’ en weigert de heropbouw. 

Danny Vanhamel sloopt oorlogskapelletje in Lummen
Mine Dalemans Danny Vanhamel sloopt oorlogskapelletje in Lummen6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Dupont

  Die man heeft nog steeds mijn sympathie. Succes met procederen tegen de gemeente.!

 • Stinus Peers

  Ik stel mij toch nog altijd de vraag hoe die man aan dat geld komt of gekomen is, want blijkbaar heeft hij toch wat eigendom. Of zijn vrouw moet er goed vorzitten.

 • mich lee

  ALs je zo'n kappeleke op je grond hebt staan mag je het niet afbreken, maar je hebt ook geen onderhoudsplicht. Gewoon laten verkrotten tot je er 'per ongeluk' tegen stampt en het inzakt. Dan kan je dat wel opkuisen nadat het is vast gesteld dat het ingezakt is en ben je er vanaf. Ze plaatsen die dingen wel, maar onderhouden? Ho maar...

 • Peter Thys

  man heeft zijn verleden tegen/ mocht dat niet zo geweest zijn eenieder had zijn sympatie gegeven en hem gelijk gegeven.Misschien op het moment van mondelinge toezegging had bij de kerkfabriek net de miswijn uitvoerig geproefd vandaar het gat in hun geheugen.

 • Dirk DE Bakker

  Ik denk dat je nog altijd doet op uw grond wat jezelf wil, en of dat nu een kapelletje is dat door hem onderhouden word is dat zijn zaak, ik zou als ik vanhaemel was een klacht indienen omdat de gemeente dit niet zelf heeft onderhouden dus vraag maar wat geld van hen.