"Revalidatie waar topsporters jaloers op zouden zijn"

PAARDENCENTRUM NOG NIET OPEN EN AL VOOR 80 PROCENT VOLZET

Paardenchirurg Tom Mariën en orthopedist Edouard Adriaensen.
Foto Mine Dalemans Paardenchirurg Tom Mariën en orthopedist Edouard Adriaensen.
Paardenchirurg Tom Mariën (46) opent nu zondag in Meldert een revalidatiecentrum voor paarden. Het centrum, gespecialiseerd in stamceltherapie, is uniek in de wereld en is een uitbreiding van zijn paardenkliniek Equitom. Nu al is het centrum voor 80 procent volzet.

Tom Mariën behandelde al de paarden van de dochters van Bill Gates en van Bruce Springsteen bij Equitom, maar ook de paarden die toegetakeld werden door de beruchte paardenbeul redde hij van de slachtbank. Tom Mariën is dan ook een pionier in stamceltherapie bij paarden. Hij ontwikkelde verschillende soorten stamcellen waardoor de aanmaak van bijvoorbeeld nieuwe kraakbeencellen mogelijk werd en waardoor de genezing van paarden versnelt. In mei 2014 opende hij zijn paardenkliniek in Meldert, goed voor een investering van 4,5 miljoen euro. "We opereren meer dan 2.000 paarden per jaar", zegt Mariën. "Maar na de operatie gingen de dieren terug naar huis en ontbrak er vaak professionele opvolging en revalidatie, vaak met onvolledig herstel tot gevolg. Zo is het idee voor het orthopedisch en revalidatiecentrum ontstaan."

Echografieën

Het nieuwe complex is 4.000 vierkante meter groot en is goed voor een investering van 2,5 miljoen euro. In totaal telt Equitom een oppervlakte van 6.150 vierkante meter. "We onderzoeken aandoeningen van het bewegingsapparaat en beoefenen sportgeneeskunde op de paarden", zegt dokter Edouard Adriaensen, die de dienst Orthopedie leidt. "Voor een juiste diagnose beschikken we over een UTC-apparaat, een nieuw soort echografietoestel dat zal leiden tot een ware doorbraak in de opvolging van peesletsels én de preventie van deze moeilijke blessures. Het toestel laat ons toe peeskwaliteit en de peesheling te evalueren. In België zijn momenteel slechts twee dergelijke apparaten beschikbaar. Door sportpaarden regelmatig te screenen met dit toestel, kunnen we peesblessures voorspellen en ook vermijden. Deze vorm van preventie wordt al toegepast bij voetballers in Europese topclubs, onder meer bij FC Barcelona."

Twee solariums

Het nieuwe complex beschikt ook over twee solariums die de paarden drogen na het douchen en zorgen voor relaxatie. "Voor de revalidatie gebruiken we ook een spa en een aquatrainer", legt Adriaensen uit. "De aquatrainer is een loopband in een waterreservoir waarvan de hoogte van het water, de snelheid van de loopband en de helling kunnen aangepast worden aan de behoefte van het paard. Dit is ideaal voor paarden die na een blessure of operatie weer conditie en spieren moeten opbouwen zonder de blessure te overbelasten. Hierdoor verloopt het herstel sneller en beter. De spa bestaat uit een waterreservoir waarin via een jetstream zout water bij een temperatuur van 4 tot 6 graden ciruleert."

Topruiters als klant

Tom Mariën is trots met de uitbreiding, maar weet dat het revalidatiecentrum nog meer werk met zich meebrengt. "Het centrum opent pas volgende zondag, maar we zitten nu al voor 80 procent vol. Veel Belgische topruiters komen voor de verzorging van hun sportpaarden bij ons omdat ze hier alles onder één dak vinden. Mogelijk moeten we over drie jaar nog eens uitbreiden. Gelukkig ben ik nog heel gedreven met tussen de zes en twaalf operaties van 6 tot 23 uur. Dan ben je natuurlijk murw, maar het voelt niet als werk, maar als een passie."


Op zondag 3 september kan iedereen tussen 14 en 17 uur bij Equitom terecht tijdens een opendeurdag.