Baasjes willen vastgeketend vosje terug: “Niks dierenbeul. Het is paartijd en Foxy was gaan lopen”

Baasjes willen vosje Foxy terug nadat hij vastgebonden aan een omheining werd teruggevonden.
Vertommen Baasjes willen vosje Foxy terug nadat hij vastgebonden aan een omheining werd teruggevonden.
Het vosje dat vastgeketend aan een omheining in een Lubbeeks veld werd gevonden, werd niet door een dierenbeul aan de omheining vastgemaakt. “Foxy, ons vosje, is vorige week gaan lopen. We zijn hem onmiddellijk gaan zoeken, maar konden hem maar niet vinden. Het is paartijd en daardoor was Foxy wat onrustiger dan anders”, zegt baasje Tom. Het vosje werd in de omgeving van de Oude Baan in Pellenberg teruggevonden. Toch een eindje van de Happyland, waar zijn baasjes vlakbij wonen.

Blijft de vraag? Wie heeft Foxy aan de omheining vastgemaakt? “Dat vragen wij ons ook af”, zegt Tom. “Wij denken dat iemand Foxy heeft gevonden en hem heeft vastgemaakt aan de omheining, om daarna het natuuropvangcentrum in Opglabbeek te bellen.” Ondertussen verblijft Foxy daar. 

De baasjes willen vosje Foxy terug nadat hij vastgebonden aan omheining werd teruggevonden.
Vertommen De baasjes willen vosje Foxy terug nadat hij vastgebonden aan omheining werd teruggevonden.
De baasjes willen vosje Foxy terug nadat hij vastgebonden aan omheining werd teruggevonden.
Vertommen De baasjes willen vosje Foxy terug nadat hij vastgebonden aan omheining werd teruggevonden.

“Maar wij zouden graag Foxy terug thuis verwelkomen. Wij zijn de ouders die hij nooit gehad heeft. Toen hij drie dagen oud was, hebben we hem gevonden terwijl we aan de afbraak van een huis bezig waren. Zijn mama was dood, samen met een ander jong vosje. Hij leefde nog en het voelde als onze plicht om Foxy op te voeden. Hij was toen nog blind en wij hebben hem grootgebracht met een flesje. Daarna hebben wij hem ingeënt en gechipt. Hij kreeg een rood halsbandje met een ijzeren draad en een blauw halsbandje rond de nek.  Foxy at zelfs mee aan tafel. Hij at alle restjes op en kreeg eten samen met de andere honden. Ondertussen is hij twee jaar en is hij aan ons gehecht en wij aan hem”, vertelt Tom.

Baasjes willen vosje Foxy terug nadat hij vastgebonden aan omheining werd teruggevonden.
Vertommen Baasjes willen vosje Foxy terug nadat hij vastgebonden aan omheining werd teruggevonden.
Baasjes willen vosje Foxy terug nadat hij vastgebonden aan omheining werd teruggevonden.
Vertommen Baasjes willen vosje Foxy terug nadat hij vastgebonden aan omheining werd teruggevonden.

De kans lijkt klein dat de familie hun huisdier terug zal mogen verwelkomen. “Dat is voer voor de Federale Overheidsdienst Dierenwelzijn. In 2009 is er een lijst gekomen waarop de dieren staan die zonder vergunning door particulieren mogen gehouden worden. “De vos staat niet op die positieflijst, tenzij hij al van voor 2009 gehouden werd. Maar dat is niet het geval. En eerlijk gezegd, het is ook niet de bedoeling om een vos te houden. Dat is geen huisdier. Stel dat je dit tolereert, kan iedereen binnenkort een vos als huisdier nemen. Maar het is aan de dienst Dierenwelzijn om een beslissing te nemen. Wordt het diertje niet teruggeven aan de familie, wordt er gekeken of het dier terug wild kan gemaakt worden. Dan wordt het terug vrijgelaten in de natuur. Anders kan het eventueel in een park gebruikt worden om aan te tonen hoe vossen leven”, zo vertellen ze bij het natuurhulpcentrum in het Limburgse Opglabbeek.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Hollevoet

  Dit dier had als pup naar een asiel of een dierentuin gebracht moeten worden. Beter laat dan nooit.

 • Els Verhaegen

  Wat een verhaal!! Hoop zo dat er een oplossing komt die beide partijen ten goede komt. Vrees er voor dat dit vosje niet zal overleven in de vrije natuur. Hou aub rekening met de fam die dit vosje grootbrachtten. Hoop mee op een happy end!! Er liggen al genoeg vosjes dood op straat...

 • Sébastien Bo

  Vos moet terug bij zijn fammilie, in de natuur is hij dood binnen de twee weken, hij heeft nooit geleerd om zich te verbergen of zelf eten te zoeken of geleerd om te vechten. Deze vos is wel een huisdier geworden.

 • chris Ceulemans

  Doe niet moeilijk of achterbaks, geef het beestje terug aan de rechtmatige eigenaars, zij zijn heel goed voor het vosje en hebben er een band mee.

 • Hugo VAN HAEVRE

  Wat gaat er dan gebeuren met dat voske, zijn leven lang in een kooi opsluiten, geef die toch terug aan zijn baasjes en vrienden hondjes, zal heel pak beter zijn voor dat beestje