Ga naar de mobiele website
^ Top

Fusie 'de Lieve' staat in de steigers

DRIE GEMEENTEN WILLEN MEER DAN ENKEL SAMENWERKEN

Burgemeesters Ann Coopman (Waarschoot), Chris DeWispelaere (Lovendegem) en Tony Vermeire (Zomergem) bij de Lieve.
Foto Gaëtan Regniers Burgemeesters Ann Coopman (Waarschoot), Chris DeWispelaere (Lovendegem) en Tony Vermeire (Zomergem) bij de Lieve.
Met twee mogelijke trajecten -een fusie in 2019, of samensmelten op latere datum- hebben de burgemeesters van Lovendegem, Waarschoot en Zomergem zich gisteren nadrukkelijk voor een fusie van 'de Lieve' uitgesproken.

Het Meetjesland zoals we dit nu kennen, ziet er straks wellicht helemaal anders uit. Na Aalter-Knesselare en de vrijage tussen Assenede, Kaprijke en Sint-Laureins ('Krekenland') kijken nu ook Lovendegem, Waarschoot en Zomergem elkaar diep in de ogen.


De aanzet komt van burgemeester Ann Coopman (CD&V) van Waarschoot, die in haar collega's en partijgenoten Tony Vermeire en Chris De Wispelaere gewillige partners vond voor een 'triootje', zoals ze het zelf grappend noemen. "We voelen elkaar aan, hebben dezelfde uitdagingen en blijven door onze omvang vaak op onze honger zitten. Op het vlak van personeel en financiële slagkracht worden we stilaan te klein", stelt Ann Coopman vast.

Het Meetjesland zoals we dit nu kennen, ziet er straks anders uit met Aalter (Aalter-Knesselare), het 'Krekenland' met Assenede, Kaprijke en Sint-Laureins én nu ook Waarschoot, Lovendegem en Zomergem samen.
Het Meetjesland zoals we dit nu kennen, ziet er straks anders uit met Aalter (Aalter-Knesselare), het 'Krekenland' met Assenede, Kaprijke en Sint-Laureins én nu ook Waarschoot, Lovendegem en Zomergem samen.

Gelijkwaardig

"We willen niet wachten tot men ons een fusie oplegt, tegen zo'n scenario zeggen we 'neen'. Vandaar dit initiatief, waardoor we de dienstverlening voor onze burger kunnen verbeteren", pikt Tony Vermeire (CD&V) in. "Sowieso zullen de drie gemeentehuizen open blijven. We zijn drie gelijkwaardige gemeenten."


Dat laatste verklaart meteen waarom Zomergem een fusieaanbod van Aalter afwees. Ook Eeklo vist naast het net. "We willen een plattelandsgemeente worden met een sterke stem in het Meetjesland. Dit is ons antwoord op de verstedelijking."


Dat de fusie de eindhalte is, daar lijkt niemand nog aan te twijfelen. De snelheid waarmee operatie 'de Lieve' -de codenaam- uitgevoerd kan worden, ligt nog niet vast. "Er komt nu een gezamenlijk voorstel vanuit de drie schepencolleges, dat eind juni en begin juli op de drie gemeenteraden besproken zal worden", zegt Chris De Wispelaere (CD&V). "Er zijn twee snelheden mogelijk: een snelle fusie die start op 1 januari 2019, of een fusie op latere datum. Als men meewil in het verhaal van de fusie, natuurlijk" Op 28 juni vergadert de gemeenteraad van Zomergem, een dag later is Lovendegem aan de beurt en op 6 juli sluit Waarschoot de debatten.

CD&V-burgemeesters

Goed om weten: de drie gemeenten hebben een CD&V-burgemeester. Enkel in Zomergem heeft de partij een absolute meerderheid, het schepencollege spreekt er zich voltallig uit pro fusie. "De Vlaamse regering duwt ons in richting van fusioneren. Vooraleer ze ons verplichten tot een fusionering, kunnen wij al sterk staan", meent Tony Vermeire. "Vlaanderen geeft te veel aandacht aan de stad, terwijl er hier een sterk alternatief is. We staan dicht bij de mensen, met samen 25.800 inwoners. Een fusie is maar een model, maar we willen niet wachten tot Vlaanderen het van bovenaf oplegt."


Op dit moment werken Lovendegem, Waarschoot en Zomergem al samen in onder andere de Lowazone (politie) en in VVV De Lieve, de toerismedienst. "De Lieve is het kanaal in 1251 gegraven is tussen Gent en Damme en door onze drie gemeenten loopt. Vandaar de naam 'de Lieve' als werktitel."Meld een bug