Dertig straten krijgen nieuwe naam

Na de fusie van De Lieve krijgen dertig straten een nieuwe naam: acht in Lovendegem, en telkens elf in Waarschoot en Zomergem.

De inwoners van de straten zullen zelf voorstellen mogen doen voor een nieuwe straatnaam en zullen ook mogen stemmen over de uiteindelijke straatnaam.


"Na onderzoek blijkt dat dertig straten van naam moeten veranderen", zegt schepen Kim Martens (CD&V) van Waarschoot. "Wanneer er dezelfde of sterk gelijkende namen waren in verschillende gemeenten, werd eerst gekeken naar het aantal huisnummers. Wanneer daar niet veel verschil was, werd gekeken of er veel zelfstandigen zijn in de straat of de historische link", zegt Martens.


De bewoners van de straten en de cultuurraden worden gevraagd om nieuwe straatnamen voor elk van de dertig geselecteerde straten te bedenken. Ook bpost wordt om advies gevraagd. De voorgestelde namen moeten dan door de schepencolleges goedgekeurd worden. Daarna volgt een verkiezing, met één stem per inwoner van de straat. De straatnaam met de meeste stemmen wint. De gemeenteraad moet de namen dan eind volgend jaar goedkeuren, zodat ze vanaf 1 januari 2019 van kracht kunnen gaan. (JSA)