"Nog 6 jaar aanmodderen"

BURGERS KUNNEN FUSIE LIEVEGEMEENTEN NIET FORCEREN

Burgemeesters Ann Coopman, Chris De Wispelaere en Tony Vermeire zagen het in mei nog rooskleurig in.
Foto Regniers Burgemeesters Ann Coopman, Chris De Wispelaere en Tony Vermeire zagen het in mei nog rooskleurig in.
De droom van enkele Lovendegemnaren om een fusie van de Lievegemeenten alsnog in sneltempo te realiseren, is uiteengespat. "Dan maar nog eens zes jaar aanmodderen, zeker?", merkt Walter Van Vlaenderen cynisch op. Niemand twijfelt er nog aan dat de fusie er in 2025 gewoon komt.

Het ultieme fusievoorstel was het, dat drie burgers donderdagavond de gemeenteraad van Lovendegem voorschotelden. Een snelle fusie met Waarschoot en Zomergem komt er evenwel niet, kregen Carlos De Cuyper, Jan Buysse en Walter Van Vlaenderen te horen. Of hoe ook burgers een politieke impasse niet kunnen doorbreken.


"De burgemeester houdt de boot af en er is zelfs geen echt debat mogelijk", stelt Walter Van Vlaenderen (77) vast. "We voelen ons machteloos. Dan nog maar eens zes jaar aanmodderen, zeker?" De drie Lievegemeenten moeten het de volgende jaren doen met een 'intensieve samenwerking', een flauw afkooksel van de oorspronkelijke, ambitieuze fusieplannen van burgemeesters Tony Vermeire (CD&V), Ann Coopman (CD&V) en Chris De Wispelaere (CD&V). Over het spaaklopen van het gedroomde huwelijk is het laatste woord nog niet gezegd, maar de grote lijnen zijn ondertussen wel duidelijk. De CD&V-burgemeesters slaagden er niet in om concensus te vinden over een kandidaat-burgemeester, toch niet onbelangrijk.

Open Vld

Bovendien heeft CD&V enkel in Zomergem een absolute meerderheid en had de partij niet de tegenwoordigheid van geest om coalitiepartner Open Vld in Waarschoot en Lovendegem in het fusiebad te trekken. Kwatongen beweren dan weer dat Open Vld een te prominente plaats opeiste - 4 van de 8 zetels - in het schepencollege van de toekomstige fusiegemeente. Open Vld is sowieso op zijn hoede voor een fusie die CD&V lokaal nog sterker zou verankeren. En de liberalen - zeker in Lovendegem - waren er hoe dan ook niet van overtuigd dat de belastingen in de fusiegemeente op het lage niveau van Lovendegem zouden gebracht worden. Conclusie: de politieke hoofdrolspelers zijn nog niet klaar voor een fusie, al twijfelt niemand eraan dat 'De Lieve' in 2025 van start gaat als fusiegemeente.

Fusie voorbereiden

Een en ander zorgt er meteen voor dat de drie gemeenten volgend jaar een vreemde stembusgang tegemoet gaan, de laatste als autonome gemeente. "De nieuwe besturen in 2019 zullen zich vooral bezighouden met het voorbereiden van de fusie", voorspellen waarnemers. "Nieuwe projecten zullen er nog amper zijn. En als die er al komen, zullen de fusiepartners zich roeren, wat nu eigenlijk al het geval is met het administratief centrum in Lovendegem."


Geert Neirynck (Project L&V) is alvast op zijn hoede. "We kunnen belangrijke Lovendegemse dossiers zoals het cultuurcentrum en de uitbreiding van de sportsite niet op hun beloop laten omdat er sprake is van een fusie. En de ene gemeente moet al zeker niet bepalen wat de andere gaat uitgeven."