Zwart punt op A12 wordt eindelijk weggewerkt

KRUISING MET KERKHOFSTRAAT KRIJGT OP- EN AFRITTENCOMPLEX

Eind vorige week reden nog meerdere wagens op elkaar in ter hoogte van het kruispunt.
Foto RV Eind vorige week reden nog meerdere wagens op elkaar in ter hoogte van het kruispunt.
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar het gevaarlijke kruispunt van de A12 met de Kerkhofstraat wordt eindelijk aangepakt. De verkeerslichten maken plaats voor een volwaardig op- en afrittencomplex, en een brug over de snelweg voor wie van Londerzeel naar Westrode of omgekeerd wil rijden. De eerste spadesteek zal voor 2019 zijn.

Het kruispunt van de A12 met de Kerkhofstraat in Londerzeel geldt nu al decennialang als één van de gevaarlijkste verkeerspunten in Vlaanderen. Het probleem is dat weggebruikers die eigenlijk op een snelweg rijden, plots met verkeerslichten geconfronteerd worden en daar lang niet altijd op voorbereid zijn. Om de haverklap gebeuren er ongevallen, met een jongste incident dat nog geen week oud is. Vorige vrijdag reden er zo nog negen wagens op elkaar in. Maar nu is er, na jaren van overleg, eindelijk een unaniem akkoord om het kruispunt veiliger te maken.

Betere doorstroming

Concreet zullen de verkeerslichten verdwijnen. In de plaats komt er een volwaardig op- en afrittencomplex. "Daarmee slaan we twee vliegen in één klap", zegt een opgeluchte burgemeester Nadia Sminate (N-VA). "Niet alleen zullen de op- en afritten meer verkeersveiligheid voor alle weggebruikers met zich meebrengen. Meteen wordt immers ook de historische mobiliteitslast in onze gemeente eindelijk weggewerkt. Door een volwaardig op- en afrittencomplex te bouwen, zal de weg beter 'leesbaar' zijn, en dus ook veiliger voor het verkeer. Dat zal bovendien ook een betere doorstroming kennen omdat er geen verkeerslichten meer zullen staan. De op- en afritten kaderen ook binnen de omvorming van de A12 tot een autosnelweg."


Maar het blijft niet alleen bij een volwaardig op- en afrittencomplex. Voor het verkeer dat van Londerzeel naar Westrode of omgekeerd moet, wordt er een brug over de A12 gebouwd. "Zij zullen dus niet langer via verkeerslichten de snelweg moeten oversteken, maar zullen dat op een veilige manier via de brug kunnen doen", aldus nog Sminate. "We vergeten in dit verhaal trouwens ook de zwakke weggebruiker niet. Fietsers en voetgangers zullen via een fietsbrug de autosnelweg veilig kunnen oversteken."

55 miljoen euro

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) maakt liefst 55 miljoen euro vrij voor de aanpak van het gevaarlijke kruispunt. "De schande van de vierhonderd verkeersdoden op onze wegen in Vlaanderen moeten we op alle fronten aanpakken", klinkt het. "En dus ook met infrastructuurwerken. De som van 55 miljoen euro die we in de werken in Londerzeel investeren, is dan ook volledig verantwoord."


Nu er een akkoord is over de plannen, worden in de komende maanden de volgende procedurestappen afgerond. Verwacht wordt dat de eerste spadesteek voor 2019 zal zijn.