VOC krijgt almaar meer dieren binnen

Opvang van wilde dieren kost echter handenvol geld en ook vrijwilligers zijn moeilijk te vinden

John Acke met een Europese lepelaar, één van de ‘slachtoffers’ die vorig jaar werden opgevangen in het VOC.
Lukas John Acke met een Europese lepelaar, één van de ‘slachtoffers’ die vorig jaar werden opgevangen in het VOC.
Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) blijft ongemeen ‘populair’. In 2018 werden er in totaal 5.592 dieren binnengebracht. Dat zijn er opnieuw liefst 318 meer dan vorig jaar. Vooral de opvang van de wilde dieren (3.491 in 2018) kost echter handenvol geld. En daar wringt al langer het schoentje. Ook een groot aantal vrijwilligers wordt gezocht.

De medewerkers van het VOC knopen aan de cijfers van 2018 enkele opmerkelijke vaststellingen vast. “Zo zien we een gestage daling voor wat betreft de opvang van gedomesticeerde dieren: 2.710 in 2016, 2.590 in 2017 en 2.101 in 2018", legt John Acke van het VOC uit. “De voornaamste redenen waarom kippen, konijnen, papegaaien, honden en katten in ons opvangcentrum worden binnen gebracht zijn afstand door de eigenaar, verdwaald of in beslag genomen door de dienst Dierenwelzijn. Bijna al deze dieren vinden hun weg naar de rechtmatige eigenaar terug of worden geplaatst via een adoptieprocedure.”

Tot daar het positieve nieuws. “Deze ‘positieve’ daling staat in contrast met de vastgestelde stijging in op te vangen noodlijdende wilde dieren: 2.362 in 2016, 2.675 in 2017 en 3.491 in 2018. In tegenstelling tot de gedomesticeerde dieren dienen al deze wilde dieren intensief verzorgd te worden met als resultaat dat 62% terug in de natuur losgelaten kan worden.”

De reden van de toename is divers. “De belangrijkste factor is dat de mensen de weg naar ons VOC steeds beter vinden. Ook de weersomstandigheden spelen uiteraard mee. De lange droogte heeft vorige zomer heel wat dieren in de problemen gebracht. Ze vonden geen water en ook geen voedsel. De egel heeft bijvoorbeeld zwaar afgezien. Ook een maand maart waarin het mooi weer is kan veel verschil maken. Mensen gaan vaker wandelen en dan botsen ze al eens makkelijker op een dier in nood.”

Het jaarlijks stijgend aantal op te vangen wilde dieren (48% meer in 2018 ten opzichte van 2016) kost echter handenvol geld. “De subsidies, die we mogen ontvangen van de overheid, stagneren jaar na jaar. Ze zijn goed voor 27% procent van onze werkingskosten. De kosten voor onderhoudsproducten, kooimaterialen, water, elektriciteit, voeding en medicatie blijven intussen echter stijgen. Om dit kozijn we dus verplicht om heel wat initiatieven te nemen. Zo organiseren we op jaarbasis een heel aantal evenementen. Een eetfestijn, plantenverkoop, spaghettizwier, opendeurdag, Nacht van de Duisternis, Kersthappening,… noem maar op. Het hoeft geen betoog dat hier allemaal heel wat tijd in kruipt. Tijd die we beter zouden spenderen aan de verzorging van de dieren...”

Extra vrijwilligers zijn dan ook meer dan welkom. “Vele handen maken het werk licht. Vijf à zes mensen die dag in dag uit willen bijspringen zou ideaal zijn. Tegen het zomerseizoen (april tot half september) zouden we om goed te zitten, in totaal toch 15 à 25 extra mensen moeten vinden. Helaas voelen veel mensen zich geroepen maar geven ze het na een paar maanden al terug op.”

Wie zich kandidaat wil stellen kan bellen op het nummer 052/33.64.10. Steunen kan ook door lid te worden van de vzw door 10 euro over te schrijven op rekeningnummer BE31 7510 0320 2555
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.