Verkiezingskoorts barst los: aanplakborden verboden buiten bebouwde kom, Maggie De Block (Open Vld) noemt beperking ‘onwettig’

Open Vld is niet te spreken over de beperking die het gemeentebestuur van Londerzeel op verkiezingsborden invoert.
BELGA Open Vld is niet te spreken over de beperking die het gemeentebestuur van Londerzeel op verkiezingsborden invoert.
De verkiezingskoorts slaat - ruim een maand voor verkiezingsdag - nu al toe in Londerzeel. Het nieuwe reglement, dat het plaatsen van verkiezingsborden op privédomein buiten de bebouwde kom verbiedt, ligt onder vuur. Nadia Sminate (N-VA-kandidate voor Vlaams Parlement) voelt zich geviseerd en diende al klacht in bij de gouverneur. Ook Maggie De Block (federaal lijsttrekker voor Open Vld) gaat ervanuit dat de gouverneur het besluit zal vernietigen. “Dit is onwettig, we houden hier dus geen rekening mee”, zegt haar echtgenoot Luc Asselman.

De gemeenteraad heeft beslist om verkiezingsaffiches beperkt toe te laten. Meerderheidspartijen LWD, CD&V en Groen stemden voor, Pro 1840 onthield zich en N-VA stemde tegen. Enkel op openbare plaatsen die daartoe door het college tijdelijk werden geselecteerd, mogen nog verkiezingsborden geplaatst worden. Ook op privaat domein binnen de bebouwde kom zijn verkiezingsaffiches op borden toegelaten, maar daarbuiten zijn ze voortaan verboden. Overtredingen worden bestraft met een GAS-boete van maximaal 350 euro. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om affiches achter het raam.

De wildgroei van verkiezingsaffiches in een plattelandsgemeente als de onze zorgt voor een hoop visuele hinder.

Conny Moons (LWD)

“Zeker in een plattelandsgemeente als de onze zorgt die wildgroei van affiches in de aanloop naar de verkiezingen voor een hoop visuele hinder”, legt burgemeester Conny Moons (LWD). “We willen dit beperken tot de bebouwde kom om tot meer concentratie te komen. Daar mag alles staan en is er geen limiet. We zijn als bestuur vaak de eerste om het verenigingsleven op de vingers te tikken als ze ergens borden plaatsen waar dat niet hoort. Als je een signaal wil geven, moet je ook de hand in eigen boezem durven steken.”

Klacht van N-VA

Oppositiepartij N-VA heeft intussen al een klacht ingediend bij de gouverneur. Voormalig burgemeester Nadia Sminate staat op plaats twee van de N-VA lijst voor het Vlaams Parlement en voelt zich geviseerd: “Volgens ons kan je dit verbod juridisch ook niet zomaar invoeren. Hoe ga je mensen verbieden een bord in hun tuin te plaatsen?” Maandag had de gouverneur zich nog niet over de klacht uitgesproken.

“Het zal altijd een slecht moment zijn”, reageert Moons op de vraag of ze niet tot na de verkiezingen kon wachten. “Wij viseren niemand, maar niemand kijkt ooit verder dan zichzelf. Dit is niet iets dat uit de lucht komt vallen, maar iets dat al jaren leeft in de gemeente. We hebben nu eens vijf minuten politieke moed getoond en er meteen bij het begin van de legislatuur komaf mee gemaakt. Bij CD&V en Groen staat er ook een kandidaat op de lijsten. Zij hebben daar geen probleem mee. Ik ben er dus wel gerust in dat het nieuwe reglement kan worden ingevoerd.”

De burgerbeweging van burgemeester Conny Moons kreeg in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen nog steun van de Open Vld van Maggie De Block.
rv De burgerbeweging van burgemeester Conny Moons kreeg in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen nog steun van de Open Vld van Maggie De Block.

Toch beperkt de tegenwind zich niet enkel tot N-VA. Ook Maggie De Block – federaal lijsttrekker voor Open Vld – verwerpt het reglement. “Dit is onwettig”, stelt haar echtgenoot Luc Asselman, die zich om de campagne bekommert, onomwonden. “Verkiezingspropaganda is vrijgesteld van vergunningen. De Vlaamse wetgeving is daarin duidelijk. Het enige dat de gemeente kon doen, was een meldingsplicht opleggen, maar daarvoor is het nu te laat. We zijn dan ook niet van plan om hiermee rekening te houden. Op het openbaar domein is de gemeente meester, maar op privé-domein doen we wat we willen. We gaan dit aanvechten indien nodig, maar we gaan ervanuit dat de gouverneur dit besluit sowieso zal vernietigen.”

Verkiezingspropaganda is vrijgesteld van vergunningen. Dat maakt dit reglement dan ook onwettig

Luc Asselman

Pas vanaf 1 mei zullen er overigens verkiezingsaffiches van De Block in het Londerzeelse straatbeeld te zien zijn. Of dat ook buiten de bebouwde kom het geval zal zijn, valt dus af te wachten.

In de Sint-Jozefsstraat staat al een verkiezingsbord, weliswaar in de bebouwde kom.
Lukas In de Sint-Jozefsstraat staat al een verkiezingsbord, weliswaar in de bebouwde kom.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris delanghe

  Waar de VLD vooral goed in is. De pot op met de wetten (die ze zelf mee maken). Wij doen ons goesting. Dat zijn dan diegenen die de wetten voor ons moeten maken? De wet is onwettig aldus maggie, en vooral wij zijn de wet!!!. Dat is pas democratie ala Belge. En wij die ervan uitgingen dat dergelijke visuele vervuiling met dergelijke grote borden verboden waren??? Nee, niet volgens onze beleidsmakers. Dié wetten zijn niet voor hen bedoeld.

 • Gaston FOUBERT

  Dat zijn er nu precies twee die echt niet pakken op papier. Hopelijk goede lijm voor Maggie.

 • Jos Dupont

  De zever is weer aan de gang , het is net of we de grootste leugenaars niet kennen , en dan lachen ze ons nog uit ook op hun verkiezingsborden ( weg ermee !)

 • vangeel guido

  De minister van verkeer moest deze dames naast de rijbaan verbieden.Men let niet meer op de weg dus onveilig.

 • Jef Nagels

  Als ze al eens stoppen met aan partijen belastinggeld te geven, zouden er bij verkiezingen al veel bomen bespaard blijven.