Pionier in industriezone Van Os verdwijnt na 43 jaar: “De gouden tijden van de publieksbeurzen zijn voorbij”

Bedrijfsleider Gerard van Os en zijn medewerkers zijn na 43 jaar aan de laatste dagen toe.
Lukas Bedrijfsleider Gerard van Os en zijn medewerkers zijn na 43 jaar aan de laatste dagen toe.
Meubelverhuurbedrijf Van Os-Sonnevelt zit na 43 jaar in de laatste rechte lijn. De uitverkoop van de zowat 80.000 stukken die vooral bestemd waren voor beurzen en tentoonstellingen loopt nog tot zaterdag. Daarna komt een einde aan een lange bedrijfsgeschiedenis die destijds in 1952 in Rotterdam begon met… de verhuur van wasmachines. “De gouden periode van de publieksbeurzen ligt achter ons”, stelt Gerard van Os (62) vast. Een overname zat er niet in.

De roots van het meubelverhuurbedrijf Van Os-Sonnevelt liggen in Rotterdam. De vader van bedrijfsleider Gerard van Os startte de zaak in… de verhuur van wasmachines. “Toen hadden de meeste mensen zelf nog geen wasmachine”, vertelt van Os. “Die werden per dag verhuurd. Op maandag was de huurprijs het hoogst. In de goeie ouwe tijd was dat namelijk de ‘wasdag’ (lacht). Daarna kwam er ook de verhuur van tafels en stoeltjes bij.”

Daarna volgende de stap naar de zakelijke verhuurmarkt met ook een Belgisch filiaal voor de Franse collega’s. Dat kwam er in 1976 in Strombeek-Bever. “Dat was eigenlijk in een grote garage van zo’n 300 m2. Ik ben er een half jaar voor naar België gekomen om de opstart te doen. En ik ben hier niet meer weggeraakt. Dat ik intussen mijn militaire dienst miste, was mooi meegenomen.”

“Twee jaar later verhuisden we naar een bedrijfsruimte van 900 m2 in het industrieterrein in Londerzeel. Wij waren een van de eerste bedrijven in de zogenaamde ‘ambachtszone’. Ze noemden het ‘Kazenland’ omdat er nog twee bedrijven met Nederlandse roots waren gevestigd (lacht).”

Zes jaar later volgde nog een uitbreiding en een herlokalisatie op hetzelfde industrieterrein. Het bedrijf breidde verder uit en bezit vandaag 10.000 m2 stockageruimte. Op het hoogtepunt werkten er bijna 30 mensen. Alle mogelijke meubilair voor standen kon je er dan ook vinden: stoelen, tafels,barkrukken, koelkasten, kapstokken,...

“Dat was in de jaren 80 en 90. We waren de grootste in België in ons vakgebied. Sindsdien is het aantal publieksbeurzen alsmaar verminderd. Vroeger had je zelfs een Radio- en TV-salon. Nu vind je een elektrozaak op elke hoek van de straat. Op het Autosalon, Vakantiesalon en Batibouw na blijft er niet veel meer over.”

Het internet heeft daar veel mee te maken – alles is meteen online voorhanden, te bekijken en te vergelijken – en ook de verbeterde mobiliteit. “Vroeger was het vaak een hele expeditie om naar het buitenland te trekken. Nu is er vaak gewoon één grote vakbeurs per continent. Nochtans is het en blijft het het enige medium waar je àl je zintuigen kan gebruiken: zien, voelen, en ook een babbeltje doen. Je hebt meteen alles. Het gaat dan ook blijven bestaan. Maar het is geëvolueerd. Vroeger stond op het Autosalon elke model van elk merk. Nu staan er een paar modellen. De rest kan je bekijken in de showroom. De standen zijn dan ook anders dan vroeger. Beperkter en selectiever.”

“Met spijt in het hart komt er nu een einde aan. We hebben een overnemer gezocht maar de branche is té specifiek. Ik ben het twee jaar gegeven. Nog eens twee jaar op deze manier zou nefast zijn. Eind deze week is het voorbij. Alles staat letterlijk in de etalage. We houden grote uitverkoop. Er is al heel wat weg.”

De ruimte zal gebruikt worden door Krëfel in Humbeek als stockageruimte. “Ikzelf ben er nog niet uit wat ik ga doen. Eerst een beetje rust nemen en dan komt er wel weer iets op mijn pad. Iets met beurzen ongetwijfeld. Want het blijft het mooiste vak dat er is...”

Het afscheid gaat gepaard met een feestje op 26 april. Buren, klanten en leveranciers worden getrakteerd op een aantal openluchtconcerten. “Dat is leuk om te doen. Ik ben tenslotte geworteld in de Londerzeelse klei. Dan mag dat wel”, aldus van Os, die vroeger nog voorzitter van de Industriegroep Londerzeel en VOKA Halle-Vilvoorde was.

Voor nagenoeg alle overblijvende 14 personeelsleden is er overigens een oplossing gevonden.

De bedrijfsruimte zal door Krëfel Humbeek worden gebruikt als stockage.
Lukas De bedrijfsruimte zal door Krëfel Humbeek worden gebruikt als stockage.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video