Minister Weyts verbiedt geblokstaarte paarden

Bert Jambon, stalmanager bij de stoeterij Diepensteyn, en minister van Dierenwelzijn Ben Weyts.
Foto Lukas Bert Jambon, stalmanager bij de stoeterij Diepensteyn, en minister van Dierenwelzijn Ben Weyts.
In stoeterij Diepensteyn heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) gisteren kenbaar gemaakt dat geblokstaarte paarden vanaf volgend jaar niet langer welkom zijn op tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden. De toelichting van het decreet gebeurde niet toevallig in Diepensteyn. In die stoeterij worden immers alleen niet-gecoupeerde trekpaarden grootgebracht.

Bij het blokstaarten - ook wel couperen genoemd - wordt de staart van een paard operatief verwijderd. Maar de amputatie gaat dwars doorheen de wervels en zenuwen, waardoor het paard na de ingreep nog heel veel pijn kan lijden. In 2001 is het blokstaarten bij wet verboden, maar door een achterpoortje kan dat verbod gemakkelijk omzeild worden. Zo is het wel toegestaan mits een diergeneeskundig attest, maar daar wordt misbruik van gemaakt. "De wet blijft op dit moment dode letter", beseft Vlaams Dierenminister Ben Weyts. "Ik zie op tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden telkens opnieuw een onverklaarbaar groot aantal dieren die geblokstaart zijn, met een diergeneeskundig attest als dekking. Soms gaat het zelfs over alle aanwezige dieren. Na de ingreep is het zo goed als onmogelijk om nog aan te tonen dat er in werkelijkheid geen diergeneeskundige noodzaak was."


En daarom roept Weyts nu een nieuw decreet in het leven. Vanaf begin volgend jaar krijgen alle geblokstaarte paarden, dus ook die met een diergeneeskundig attest, geen toegang meer tot tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden.

Vermijdbaar dierenleed

"Traditie of niet: ik wil vermijdbaar dierenleed ook echt vermijden", zegt de minister "Net zoals we bij het verbod op onverdoofd slachten afscheid nemen van religieuze tradities, nemen we hier afscheid van een Vlaamse traditie. De tijd dat de wetten voor meer dierenwelzijn in Vlaanderen massaal omzeild werden is nu echt voorbij." (RDK)