Marathon voor MS bij -25 graden

LONDERZELENAAR WIL 42 KM LOPEN OP ANTARCTICA OM ZIEKTE ONDER AANDACHT TE BRENGEN

Gertjan Verdickt bereidt zich voor om volgend jaar een marathon te lopen in Antarctica om de slepende ziekte MS onder de aandacht te brengen.
Foto Lukas Gertjan Verdickt bereidt zich voor om volgend jaar een marathon te lopen in Antarctica om de slepende ziekte MS onder de aandacht te brengen.
Gertjan Verdickt (26) gaat volgend jaar een ijskoude marathon lopen. Letterlijk, want hij trekt naar Antarctica en zal zijn loopschoenen aantrekken bij een temperatuur van zo'n -25 graden. "Ik doe dit om meer aandacht te vragen voor de ziekte MS. Mijn lichaam wordt één dag op de proef gesteld, maar voor die patiënten is dit dagelijkse kost." Om zich voor te bereiden zal Gertjan onder meer trainen in grote diepvriezers en in skigebieden.

42 kilometer lopen op Antarctica bij temperaturen van -25 graden Celsius. Die extreme uitdaging gaat Gertjan Verdickt aan in november 2017. Daarmee wil hij aandacht vragen en geld inzamelen voor het onderzoek naar multiple sclerose, een ziekte van het centraal zenuwstelsel. "In België lijden ongeveer 11.000 mensen aan MS", legt Gertjan uit. "Het ziektebeeld is grillig. Perioden met aanvallen worden afgewisseld met perioden van herstel. Veel voorkomende klachten bij MS zijn onder meer moeheid en krachtverlies."


Aangezien het verschrikkelijk is wat MS-patiënten meemaken, gaat Gertjan met de Antarctica Ice Marathon een extra uitdaging aan. "Ik ga mijn lichaam één dag op de proef stellen maar voor hen is dit dagelijkse kost."

Elke maand een wedstrijd

Ondanks dat Gertjan een getrainde loper is - hij heeft al vier marathons uitgelopen - is de voorbereiding nu al gestart. "Ik loop niet alleen voor MS-patiënten, maar ook met hen. Elke maand zal ik vanaf nu minstens één wedstrijd lopen genre '10 miles' om de ziekte en het project in de kijker te zetten. Het komende jaar wil ik bedrijven en privépersonen overtuigen om geld te storten op de rekening van de MS Liga-Vlaanderen. Ik stap zelf ook zelf naar bedrijven toe. Ze kunnen uiteraard sponsoren, maar ook zelf het project mee promoten."

Voorbereiden in diepvriezers

De uitdaging bestaat er natuurlijk in om de extreme koude de baas te kunnen. "Het is zomer dan op Antarctica", lacht Gertjan. "Dat betekent dat het 'maar' om en bij -25 graden zal zijn."


Dat vereist uiteraard een specifieke voorbereiding. "Ik denk eraan om bij een bedrijf dat over grote diepvriezers beschikt op een loopband te gaan trainen. Ook een verblijf in een skigebied behoort tot de mogelijkheden. Ik ga ook thermische kledij, wanten en een muts kopen die me zowel tegen de koude beschermen, als mijn zweet afvoeren."

Finish halen binnen 4 uur

Concreet zal Gertjan in de aanloop drie keer per week een korte afstand van vijf tot zeven kilometer lopen , en één keer per week een lange afstand van 8 tot 27 kilometer. "Zo bouw ik mijn conditie langzaam op. Mijn doel is om de Ice Marathon in minder dan vier uur te kunnen lopen."


Het is niet toevallig dat Gertjan voor MS als goede doel gekozen. "De ziekte grijpt me persoonlijk aan. Enkele mensen in mijn omgeving hebben die ziekte gekregen of werken met mensen die MS hebben. Voor hen wil ik dit doen. De Ice Marathon is een van de zwaarste uitdagingen die ik ben tegengekomen. Toepasselijk voor wat die mensen moeten doorstaan..." www.runforms.be