Ex-kok RSC Anderlecht opent ‘Bistro CanBe 65’

Olav Van Landuyt werd na 17 jaar aan de deur gezet door Marc Coucke

Olav Van Landuyt is helemaal klaar voor de uitdaging in zijn ‘Bistro CanBe 65'.
Dieter Nijs Olav Van Landuyt is helemaal klaar voor de uitdaging in zijn ‘Bistro CanBe 65'.
Olav Van Landuyt (53) ziet met de opening van ‘Bistro CanBe 65’ in het voormalige Affligem-café op de Markt zijn droom van een eigen zaak in vervulling gaan. 17 jaar lang kookte hij voor Olivier Deschacht, Romelu Lukaku en Marcin Wasilewski en andere spelers van RSC Anderlecht, maar daar kwam eind oktober abrupt een einde aan. “Respectloos hoe Marc Coucke me aan de deur gezet heeft”, klinkt het. 

Het voormalige Affligem-café heet voortaan ‘Bistro CanBe 65’. Vier jaar geleden werd Van Landuyt al verliefd op de zaak. “Mijn broer woont in Londerzeel dus ik had hier al eens voor het pand gestaan”, lacht hij. “Het is een prachtige, goed gelegen zaak. Mijn vrouw heeft me toen gezegd ‘begin er niet mee, anders ben je zeven dagen op zeven bezig’.”

Van Landuyt had toen nog de handen vol als verantwoordelijke van de catering op Anderlecht. “Ik deed dat al 17 jaar. Eerst in de ‘Club House’ aan het stadion zelf. Zowel de supporters als de spelers en technische staf kwamen er iets drinken of eten. Daarna heb ik de jeugdbar op Neerpede voor mijn rekening genomen en uiteindelijk zorgde ik ook voor het eten van de spelers van de A-kern, U21 en de trainers en medische staf.”

Nieuwe eigenaar, nieuwe regels

Op 31 oktober kwam daar opeens een einde aan. “Tijdens mijn vakantie in juni moest ik via mail vernemen dat mijn  vijfjaarlijkse contract niet werd verlengd. ‘De nieuwe eigenaar bracht zijn eigen mensen mee’, heette het. Einde discussie. Zo zijn er nog veel andere mensen op de club moeten vertrekken. Ik heb mezelf niets te verwijten, maar het doet wel pijn.”

Vooral het gebrek aan respect zit diep. “Ik vind het ongelooflijk dat men mij dit gewoon via mail heeft gemeld. Coucke is zelf drie à vier keer komen eten bij mij en telkens was het zogezegd ‘lekker’, maar verder is er niet gepraat. Ik heb ook mijn contract moeten uitdoen tot de allerlaatste dag. Ze wilden me niet uitbetalen. Daar hebben ze dan geen geld voor. Ach, als je ziet hoe ze Olivier Deschacht hebben gezegd dat hij niet meer mocht blijven… Dat is dan nog een vedette, ik ben maar een gewone mens.”

Nochtans heeft Van Landuyt ook veel goede herinneringen aan zijn periode bij Anderlecht. “Ik hou er veel vrienden aan over. Romelu Lukaku belt mij nog wel eens, en ook met Nicolas Frutos, Olivier Deschacht en Marcin Wasilewski heb ik een goede band. Twee jaar geleden nodigde hij mij en mijn vrouw uit om naar Leicester te gaan. Ook met Herman Van Holsbeeck heb ik nog contact. Hij kwam geregeld mee-eten met de spelers en ook Roger Van den Stock deed dat af en toe.”

Eigen zaak

Toch biedt zijn ontslag bij Anderlecht ook nieuwe kansen. “Die eigen zaak in Londerzeel is altijd in mijn achterhoofd blijven spoken. De stap was dan ook snel gezet”, zeg Van Landuyt. “Nu kan ik er 100 procent mee bezig zijn. In die zin ben ik blij dat ik van die catering vanaf ben. Op het einde was de wispelturigheid ook groot. Alles veranderde vaak op het laatste moment en dan moest je soms nog last-minute personeel optrommelen.”

Zaterdag gingen de deuren van ‘Bistro CanBe 65’ officieel open. Die naam is niet lukraak gekozen. “Mijn vrouw Kim is Canadese en ik Belgisch en we zijn allebei geboren in 1965”, verklapt hij. “Het concept? Iedereen kan hier iets drinken én  lekker eten. Er is een kleine kaart en telkens ook een lunch met soep en een hoofdschotel voorzien. Daarnaast zijn er ook suggesties. Dat kan gerijpte entrecôte zijn de ene week en de volgende week een stukje wild.”

Op de opening kregen Olav en Kim al meteen bezoek van een bevriend koppel uit… Metz. “Zij zijn speciaal voor ons zomaar eventjes 700 kilometer heen en terug gereden om hier twee uurtjes te zijn, iets te eten en wat bij te praten. Ze zijn nog even naar de Grote Markt geweest en dan zijn ze al teruggekeerd. Dat mensen zoiets voor ons over hebben is hartverwarmend en het geeft al meteen een enorme boost.”

Olav en zijn vrouw mochten twee jaar geleden op uitnodiging van ex-Anderlechtspeler Marcin Wasilewski naar zijn toenmalige club Leicester City.
rv Olav en zijn vrouw mochten twee jaar geleden op uitnodiging van ex-Anderlechtspeler Marcin Wasilewski naar zijn toenmalige club Leicester City.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.