Drie vrouwen vechten om één been

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN LONDERZEEL

Opmerkelijk: drie vrouwelijke lijsttrekkers lijken het onder mekaar te gaan uitvechten. Uittredend burgemeester Nadia Sminate (N-VA) neemt het op tegen Conny Moons (LWD) en Veerle Pas (CD&V). Een voorspelling, daar durft niemand zich aan wagen.

De politieke scène is radicaal gewijzigd. De jarenlange absolute meerderheid van CD&V is sinds de vorige verkiezingen in 2012 naar de geschiedenisboeken verwezen. Van de oude garde blijft zo goed als niemand meer over. Oud-burgemeester Jozef De Borger botste bij CD&V op interne verdeeldheid rond zijn persoon en liet dan maar zijn plannen voor een come-back varen. Hij verlaat de politieke scène definitief en verhuist zelfs weg uit Londerzeel. De 'nieuwe' CD&V met lijsttrekker Veerle Pas is dan ook een grote onbekende.

Burgemeester Nadia Sminate heeft de nationale N-VA-wind in de zeilen maar een nieuwe sjerp is niet vanzelfsprekend. Grootste uitdager lijkt LWD met lijsttrekker Conny Moons, nu nog in de oppositie maar in 2012 wel meteen goed voor 7 zetels. Als die opmars bestendigd wordt, is de burgerbeweging 'incontournable'. In tegenstelling tot 2012 geen spoor van Vlaams Belang en Open Vld. S.pa en Groen vormen niet langer een kartel. Groen vaart zijn eigen weg. Uittredend schepen Tom Troch (sp.a) kan mogelijk wel nog zijn rol spelen met de 'open' lijst Pro1840.

Londerzeel heeft de voorbije jaren fors ingezet op de vernieuwing van het gemeentelijk zwembad. Dat wordt net als de bestaande sporthal gerenoveerd én er wordt ook een bijkomende sporthal gebouwd. 'Een megalomaan project' volgens tegenstanders. Anderen hebben het dan weer over het 'sportcomplex van de toekomst'. Samen met de vernieuwde Schaeselbergsite zit de gemeente de komende jaren alvast op sportief vlak wel op rozen. De financiële impact voor gemeente én verenigingen, die zal nog moeten blijken...

Het lot van het oude gemeentehuis, een nieuw jeugdcentrum, de mobiliteit (of eerder het gebrek aan), de Egmont-site: aan uitdagingen geen gebrek. Enig probleem: de knip zal op de geldbeugel moeten gehouden worden want Londerzeel zit al langer in financieel slechte papieren. Of de belastingen omhoog gaan is koffiedik kijken. (DBS)

Burgemeester Nadia Sminate (N-VA).
Lukas Burgemeester Nadia Sminate (N-VA).Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.