Crown-Baele failliet, vakbond hoopvol dat overnemer gevonden wordt

De Brusselse rechtbank van koophandel heeft gisteren Crown-Baele, een bedrijf dat machines voor bottelarijen maakt, failliet verklaard. De directie legde vorige week op eigen initiatief de boeken neer. Er werd een curator aangesteld. De christelijke vakbond ACV is hoopvol dat er een overnemer wordt gevonden en dat de 48 personeelsleden aan de slag kunnen blijven.

Crown-Baele ontstond enkele decennia geleden uit de fusie van twee familiebedrijven. Lange tijd het grootste bedrijf op de industriezone van Londerzeel en stelde het 400 mensen tewerk. De laatste decennia ging het echter bergaf en donderdag legde het bedrijf de boeken neer. Gisteren werd het faillissement uitgesproken. Vakbondssecretaris Paul Corbeel (ACV) laat weten "te hopen op een doorstart waarbij alle vijftig werknemers aan het werk kunnen blijven". "De komende dagen moet duidelijk worden of er overnamekandidaten zijn." Hij is vrij optimistisch, gezien de specificiteit van de productie, de gespecialiseerde technici en het goedgevulde orderboek.

Curator

De Brusselse advocaat Brandaan Mombaers werd als curator aangesteld. "Er wordt intussen gewoon doorgewerkt en daar hebben de arbeiders en bedienden alle belang bij", gaat Corbeel verder. "Het is nu wachten op de komst van de curator op het terrein. Hij neemt dan het dagelijks bewind over en zal de opties uitzoeken. Er zouden alvast meerdere geïnteresseerden zijn. De vraag is uiteraard wat zij precies willen overnemen. Het bedrijf is uniek in wat het doet op de Belgische markt en heeft heel wat know-how aan boord."


Corbeel verwacht dat de curator ten laatste begin volgende week met zijn besluit naar de rechtbank van koophandel stapt.


(DBS)