"Nieuw sportcomplex is onbetaalbaar"

OPPOSITIE VREEST VOOR NOG HOGERE UITBATINGSKOSTEN

Het zwembad is haast onherkenbaar geworden. "De werken vorderen", zegt schepen van Sport Verhulst.
Lukas Het zwembad is haast onherkenbaar geworden. "De werken vorderen", zegt schepen van Sport Verhulst.
De afbraak van het oude zwembad verloopt vlot: het is intussen zo goed als gestript. Tegelijk worden er vraagtekens geplaatst bij het kostenplaatje van het nieuwe complex. "Dit is totaal onbetaalbaar", zegt raadslid Koen Goossens, gesteund door het actiecomité 'Zwembad'. Burgemeester Nadia Sminate weerlegt de kritiek.

De langverwachte werken aan het zwembad in de Lijsterstraat gingen deze zomer van start en zijn intussen vergevorderd. Alleen de gestripte versie van de originele zwemkuip is nog te herkennen. "Het gaat goed vooruit", legt sportschepen Gerda Verhulst (N-VA) uit. "De oude kleedcabines zijn al weggehaald en de kantoorruimte ernaast is afgebroken. Ook de funderingen zijn eruit. De zwemhal rond het 25 meter bad wordt ook onder handen genomen. Het schrijnwerk van het gebouw werd afgebroken en een deel van het oude zwembadperron is opgebroken. Het wordt dus allemaal 'gestript', maar ook deels gerenoveerd. Er komt dus wel een nieuwe zwemkuip. Het bestaande instructiebad wordt ook gerenoveerd en er komt een extra instructiebad bij."

Primeur

Daarnaast komt er een gemeenschappelijke ruimte die aansluit op de bestaande sporthal. "Daarin komen kleedkamers en opbergruimtes, douches, een nieuwe taverne, sportzalen voor gevechtssporten en dans en 100 vierkante meter aan bureauruimte. Daarbovenop komt dan nog eens de nieuwe sporthal..." Het project is volgens Verhulst een primeur in België. "Nergens werd al een zulke grondige zwembadrenovatie uitgevoerd."


Intussen stelt onafhankelijk raadslid Koen Goossens wel grote vragen bij de financiële kant van het privaat-publieke project van de gemeente en nv Sportoase. "Het zwembadpersoneel blijft nog steeds een extra kost voor de gemeente Londerzeel. Wanneer ik alle kosten optel die momenteel gekend zijn (indexeringen, personeelskosten en extra parking voor 100 wagens red.) kom ik aan een jaarlijks bedrag van 1.498.620 euro. Dat is 15% meer dan het huidige exploitatieverlies van 1.300.000 euro. Terwijl het net de bedoeling was van heel de constructie om het verlies terug te brengen naar... 1.040.000 euro per jaar. Deze samenwerking is dan ook totaal onbetaalbaar voor Londerzeel, zelfs met de voorziene forse tariefaanpassingen voor het zwembadgebruik als sporthalgebruik. De Londerzelenaar zal via een belastingverhoging na 2020 betalen voor het zwemplezier van 85% niet-Londerzelenaars." Goossens wordt in zijn kritiek gesteund door het plaatselijke actiecomité 'Zwembad'.

Expertise

Burgemeester Nadia Sminate (N-VA) veegt de berekeningen van Goossens van tafel. "De specialisten van het bureau Technum hebben dit voor ons nauwgezet uitgerekend. Ik twijfel niet aan hun expertise. Wij krijgen een vergoeding voor het personeel en de indexering is een gegeven dat voor iedereen geldt: voor ons, maar ook voor Sportoase. De parking is dan weer een eenmalige investering die niet bij de exploitatiekosten mag geteld worden."


Het nieuwe zwembad zou begin 2019 de deuren moeten openen.