"Dit is de job van mijn leven"

JOZEF DE BORGER 20 JAAR BURGEMEESTER EN KLAAR VOOR LAATSTE MAANDEN

Jozef De Borger (53) is al 20 jaar burgervader in Londerzeel.
Lukas Jozef De Borger (53) is al 20 jaar burgervader in Londerzeel.
Jozef De Borger (53) was op 1 januari exact twintig jaar burgervader in Londerzeel. Nog een jaar dienst heeft de CD&V'er te goed voor hij wordt opgevolgd door Nadia Sminate (N-VA). De Borger wordt eerst nog schepen maar heeft nog ambitie voor een grote comeback in 2018. "Want dit was en is de job van mijn leven", klinkt het overtuigd.

"Ik kijk met heel veel fierheid terug op die 20 jaar", steekt De Borger van wal. "Londerzeel is heel sterk veranderd op die tijd. We waren een kleine dorpsgemeente en nu hebben we een centrumfunctie gekregen. Zowel wat wonen, tewerkstelling, cultuur, sport en gemeenschapsleven betreft oefenen wij een aantrekkingskracht uit op de omliggende gemeenten. En dat wil toch zeggen dat je het goed gedaan hebt. Ik vind het dan ook jammer dat het eind dit jaar gedaan is. De politieke omstandigheden hebben er echter zo over beslist..."

In 1995 ontving De Borger premier Jean-Luc Dehaene.
Lukas In 1995 ontving De Borger premier Jean-Luc Dehaene.

Solidariteit

De erkentelijkheid van de inwoners heeft De Borger naar eigen zeggen het meeste deugd gedaan. "Ik heb vier keer heel veel voorkeursstemmen behaald: een keer 4.000 en 3 keer meer dan 3.000. Dat betekent dat de mensen gezien hebben dat ik voor hen en de gemeenschap in de weer was. Dat doet veel plezier. Wat mij ook opgevallen is is de enorme solidariteit ondanks dat we duidelijk in een koelere samenleving leven dan 20 jaar geleden. Dat laatste geldt vooral voor alledaagse dingen. Maar voor een noodsituatie kan je nog altijd heel snel mensen mobiliseren. Ik denk onder meer aan de overstromingen in Steenhuffel en ook bijvoorbeeld het enthousiasme rond de hulpacties na de tsunami in 2005."


De breuk binnen CD&V richting de verkiezingen van 2012, daar heeft de burgervader het nog steeds moeilijk mee. "Daardoor kwamen mensen en verenigingen tegenover elkaar te staan en dat is nooit goed. Het heeft voor een stuk gepolariseerd en dat betreur ik. Had ik dat kunnen voorkomen dan had ik het graag gedaan. Ik heb daar wakker van gelegen. Dat geef ik grif toe."

De burgemeester bezoekt een overstroomd gebied tijdens de wateroverlast in centrum Londerzeel in 2010.
Lukas De burgemeester bezoekt een overstroomd gebied tijdens de wateroverlast in centrum Londerzeel in 2010.

Familie

"In de politiek heb ik echter verder van niks spijt. Dat gevoel heb ik enigszins wel tegenover mijn familie. Ik heb heel veel tijd gestoken in het burgemeesterschap: het ging constant van de ene vergadering, naar het andere eetfestijn of bal. 'Den burger' is overal, werd er vaak gezegd. Mijn vrouw antwoordde daar altijd gevat op met 'behalve thuis'. Ik heb voor een stuk het opgroeien van mijn kinderen gemist. Lien en Lore waren toen 6 en 3 twintig jaar geleden. Als ze mij nodig hadden was ik er, maar zo van die kleine mooie spontane momenten, die heb ik gemist. Ze nemen mij dat wel niet kwalijk. Zij gingen trouwens ook vaak mee naar eetfestijnen en dergelijke. 'Eten we thuis of in een zaal?', vroeg ons Lien altijd toen ze nog maar vier of 5 jaar was. 'Ah, dan is het zondag', wist ze als het antwoord 'ja' was (lacht)."

Menselijk leed

Het meest tragische menselijk leed dat De Borger moest aanschouwen dateert van begin de jaren 2000. "Twee auto's komende van de Carré zijn toen al spookrijdend frontaal ingereden op twee of drie andere wagens. Er waren 5 doden, 3 of vier zwaargewonden en een aantal lichtgewonden. Allemaal jonge mensen van 17 à 18 jaar. Het was heel warm toen maar ik weet nog dat het verschrikkelijke tafereel met de witte lakens waar jonge handen vanonder kwamen mij zo aangreep dat ik begon te rillen van de kou..."

Ambitie

Volgend jaar wordt De Borger schepen. Hij neemt de bevoegdheden van Eddy Vranckaert over die uit het college verdwijnt. Daarbij onder meer duurzaamheid, milieu en begraafplaatsen. Maar daarmee is voor de De Borger de kous niet af. "Ik heb de ambitie om terug de lijst te trekken en deel te nemen aan het beleid. Uiteraard is er geen garantie. De kiezer beslist. En anderzijds is het ook mogelijk dat intussen een professionele opportuniteit mijn weg kruist. Dat hou ik wel in het achterhoofd."


Intussen kijkt de burgervader met grote voldoening terug. "Dit is ontegensprekelijk de job van mijn leven. Ik heb dit op geen enkel moment tegen mijn goesting gedaan. Alle dagen ben ik met plezier opgestaan en steeds weer heb ik het beste van mezelf gegeven in alle mogelijke omstandigheden. En dat ben ik ook komend jaar nog van plan."