Vier schapen doodgebeten in Kerkhoven: alles wijst op wolven

De gruwelijke beelden in Kattenbos
Repro Birger Vandael De gruwelijke beelden in Kattenbos
Aan de Hinneputten in Kerkhoven (Lommel) hebben vermoedeijk wolven in de nacht van zondag op maandag opnieuw toegeslagen. Vier schapen werden doodgebeten.

“Toen we ‘s ochtends aankwamen, vonden we vier schapen dood terug”, vertelt de man die de vaststellingen deed. “Eén schaap moest een spuitje krijgen omdat de verwondingen te zwaar waren. Twee schapen waren wel aangevallen en gebeten, maar zij konden nog gered worden.” Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) kwam ter plaatse om de vaststellingen te doen. “We kunnen voorlopig nog niet met zekerheid zeggen dat het om schade gaat die is aangebracht door wolven”, aldus Koen Van Muylem.

Wie geen maatregelen neemt, zoals het aanleggen van schrikdraad, loopt risico

Wolvenkenner Jan Loos

Wolvenkenner Jan Loos van Landschap vzw bevestigt dat de schade afkomstig zou kunnen zijn van de wolven. “De pootafdrukken zijn te onduidelijk, maar het vraatpatroon zou wel kunnen kloppen. Wolven zijn in principe geen bloederige killers, soms zie je tussen de wol wel de gaten van de hoektanden, die de luchtpijp netjes hebben dichtgesnoerd.”

“Speeltijd is over”

Loos geeft nog mee dat het fenomeen waarbij wolven meerdere schapen doden bekend staat als ‘surplus killing’. “Als wolven de kans hebben om een voorraad aan te leggen, dan doen ze dat. Zij gaan er immers van uit dat ze nadien nog kunnen terugkeren naar deze voorraad, maar in de praktijk is dat met schapen natuurlijk niet het geval, want die worden doorgaans snel opgeruimd. Het is dus zeker niet zo dat ze doden voor de lol. Want dat is wat mensen er al snel van maken.” Volgens Loos is de speeltijd voor schapenhouders nu echt voorbij. “De aanwezigheid in Noord-Limburg is geweten. Wie geen maatregelen neemt, zoals het aanleggen van schrikdraad, loopt risico. Uiteraard vragen we om alle waarnemingen te blijven melden via de contactgegevens op Welkomwolf.be.” 

Een spoor van vernieling...
Repro Birger Vandael Een spoor van vernieling...
De pootafdrukken van de wolven
Repro Birger Vandael De pootafdrukken van de wolven23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jean- pierre Haevelaerts

  Plaats gewoon schrikdraad,en als ze beren zouden invoeren dan is dat zo. Ik woon ook op den buiten en ik heb daar geen probleem mee .In andere landen leven ook wilde dieren dus waarom kan dat hier dan niet .jullie zijn echt bekrompen.

 • paul van de velde

  Als ik schapen houder ben zou ik een klemmeke zetten en geen zotte kosten doen voor onozelaars die hier gevaarlijke dieren willen uit zetten. Het begin met wolven en achtereen met beren. Want die willen altijd maar meer en meer.

 • staf De Laet

  wolven horen niet thuis in een dichtbevolkt gebied als Vlaanderen. Wat zal de volgende stap zijn van Loos? De beren terug invoeren? De mammoeten weer tot leven wekken Bij loos en zijn vrienden is meer dan één vijs los.

 • Jan Verstrepen

  Of iemand heeft een grote hond opgeleid om zoiets te doen met als bedoeling er munt uit te slaan. Als ze die schapen doden is dat om aan voedsel te raken waarom laten die wolven ze dan liggen?? Heel rare wolven ......

 • Ludwig Vanden Boer

  Wat is de meerwaarde van wolven in onze contreien behalve een bezigheidje voor enkele 'natuurliefhebbers'? Straks nog enkele beren en dan is het compleet.