Hulsmans 'aartsvijand' van Armstrong

EX-WIELRENNER VANAF VANDAAG TE ZIEN IN FILM THE PROGRAM

Ben Foster (in gele trui) en Kevin Hulsmans als Lance Armstrong en Filippo Simeoni.
Jesse Broekx Ben Foster (in gele trui) en Kevin Hulsmans als Lance Armstrong en Filippo Simeoni.
Vandaag komt The Program uit in de Belgische bioscopen. Dat is de film die het levensverhaal vertelt van Lance Armstrong. In de film is ook een kleine rol weggelegd voor Kevin Hulsmans. De ex-wielrenner kruipt er in de huid van Filippo Simeoni, de Italiaan die als eerste Armstrong in vraag durfde te stellen.

"Het is misschien niet de grootste rol, maar wel een van de belangrijkste. Filippo Simeoni was toch de man die de bal aan het rollen heeft gebracht. Hij durfde Armstrong in vraag te stellen", zegt Kevin Hulsmans trots. De Lommelaar werd door Andreas Klier en David Millar gecast om mee te spelen in The Program, de film van Stephen Frears over Lance Armstrong. "Ze zochten een renner met Italiaanse looks, die ook Nederlands en Engels kon spreken. Tijdens mijn carrière lachte Klier me altijd uit omdat ik er meer als een Italiaan dan een Belg uitzag", legt de inmiddels gestopte profwielrenner uit.


Lang aarzelde Hulsmans niet. "Waarom zou ik twijfelen? Ik was direct verkocht. Uiteindelijk ben ik ook gewoon een acteur die meespeelt in de film."

Photo News

Vlottere communicatie

Dat ze hem verkozen boven een echte Italiaan, doet bij sommigen de wenkbrauwen fronsen.


"Maar het was gewoon makkelijker om te communiceren met de anderen. Thomas Dekker en Dirk Bellemakers waren daar ook. Andreas (Klier, nvdr.) spreekt ook Nederlands. Stel dat ze een Italiaan casten, die geen Engels spreekt en je niemand hebt op de set die Italiaans kan, dan zit je met een probleem", aldus Hulsmans.


De beruchte scène uit de Tour de France van 2004, waarin Armstrong himself zijn ontsnapte 'belager' Simeoni gaat terughalen, werd opgenomen in Frankrijk. Hulsmans trok er zijn ogen open. "Het was allemaal super realistisch. Ik stond met mijn mond vol tanden. De kleding, de fietsen, de helmen, de brillen, ... alles was exact nagemaakt zoals in die tijd. Ze hebben geen detail over het hoofd gezien. Het was allemaal heel indrukwekkend. Alles moest perfect zijn."


Ook Ben Foster - die Armstrong speelt - was indrukwekkend. "Ik zag hem vanop een afstand staan en dacht even dat het echt Armstrong was. Tot hij op de fiets kroop. Het was echt hilarisch hoe hij met de fiets reed. Hij is ook een paar keer het weiland in gereden waardoor ze hem opnieuw moesten schminken en zijn fiets weer proper moesten maken. We hebben serieus gelachen. Eigenlijk was hij de enige die niet kon fietsen. Je kon zien dat hij meer aan het bibberen was van de schrik dan van de koude."


De film heeft hij zelf nog niet gezien.


"Enkel drie trailers. Helaas heb ik geen tijd om de film te gaan bekijken, maar dat ben ik wel van plan. Ik wil wel weten hoeverre mijn rol eruit springt. Of de film realistisch is? Hij zal alvast veel duidelijk maken. Hoe het echt is gegaan, weet niemand, maar deze film zal er heel kort tegenaan leunen."

Kevin Hulsmans.
Vanderveken Kevin Hulsmans.

Verkoper/ploegleider

Hulsmans is intussen enkele maanden renner af. Hij combineert een job als verkoper bij Vastgoedservice met een ploegleiderfunctie bij het gelijknamige team. In zijn vrije tijd is hij vrijwilliger bij de brandweer.


"Ik heb het drukker dan vroeger. In het begin had echt wel een serieuze degout van het fietsen, maar als ik nu een weekend niet op de fiets zit, mis ik het wel. Een terugkeer naar het peloton zit er wel niet meer in. Dat zal ik nooit meer doen."