Hier schitteren deze week de snookervedetten

SOEVEREIN ONTVANGT PRESTIGIEUZE EUROPEAN MASTERS

Hier moet het allemaal gaan gebeuren de komende dagen.
Mine Dalemans Hier moet het allemaal gaan gebeuren de komende dagen.
In het verleden was de Lommelse Soeverein onder meer al een concertzaal, een bokshal en een congrescentrum, maar deze week doet het voor het eerst dienst als snookerhal. Gisterennamiddag gingen immers de European Masters van start. "Journalisten uit zeven landen maken van Lommel deze week de 'place to be' voor snookerfanaten", aldus promotor Pascal Meubis, die onze krant exclusief een rondleiding gaf.

De Britten Mark Selby en Judd Trump, de Schot John Higgins en onze eigenste Luca Brecel uit Maasmechelen; allemaal zijn ze deze week aan het werk in Lommel. Met een prijzenpot van 366.000 pond (ruim 415.000 euro) is de motivatie niet ver te zoeken. Het is de eerste keer in 23 jaar dat België nog eens gastheer is voor een belangrijk World Snooker ranking evenement.


"Een paar maanden geleden liep de organisatie van de European Masters op het Lommelse stadhuis binnen. Ze waren dringend op zoek naar een locatie. We hebben hen rondgeleid en hen onze troeven getoond. De keuze voor Lommel werd vervolgens snel gemaakt", aldus burgemeester Peter Vanvelthoven (sp.a).

Myriam en Fabienne staan klaar om te zorgen voor de spelers.
Mine Dalemans Myriam en Fabienne staan klaar om te zorgen voor de spelers.

Internationale pers

Gisterenvoormiddag meldden de eerste fans uit Duitsland en Nederland zich al in de Soeverein en ook de internationale pers dook op in Lommel.


De Soeverein werd omgetoverd in een aantrekkelijke snookerhal. Aan de ene kant kunnen spelers opwarmen op vier oefentafels.


Aan de andere kant staan vier wedstrijdtafels waar de toppers een hele week lang hun kunstjes tonen. Eurosport zal hier uitgebreid beelden schieten. In het weekend werden ook filmpjes gemaakt rond Lommel als toeristische trekpleister, maar of deze beelden ook effectief worden getoond, is nog onduidelijk. Verder is er ook een speciaal fandorp met catering voor supporters.


"We hebben een mediadorp, een aparte lounge voor de scheidsrechters, een tv-centrale en een kamer voor interviews", toont Meubis fier.

Eren, Milan en Job van methodeschool XCL EigenWijs maken kennis met snooker.
Mine Dalemans Eren, Milan en Job van methodeschool XCL EigenWijs maken kennis met snooker.

Oase van rust

De spelers kunnen samen ontspannen in een mini-spelersdorp in de bovenste kamers van de Soeverein. Myriam en Fabienne staan er geheel ten dienst van de sterren.


"Wij doen meer dan zomaar koffie inschenken", lachen ze. "Onze taak is immers ook op de outfit van elke speler een badge van de sponsor te naaien. Het moet allemaal in orde zijn hoor!" De spelers zelf verblijven trouwens in hotels in het centrum van Lommel of in Center Parcs Vossemeren, waar ze in een oase van rust kunnen vertoeven.


Opvallend is ook een opvoedingsproject dat het snookerevent organiseert voor 280 leerlingen van lokale scholen uit onder meer Lommel, Beringen en Peer.


"Dit is uniek voor snookerevents in Europa. Enkel ver weg in China en omstreken doen ze dit ook. De kinderen leren in een achterzaaltje van de Soeverein de behendigheid die vereist is bij snooker, maar tegelijkertijd maken ze spelenderwijs ook berekeningen rond de sport. Snooker is nog steeds een nichesport, maar op deze manier willen we de sport in België écht promoten."


De organisatie hoopt deze week 3.000 bezoekers naar Lommel te lokken, met op de finaledag 1.300.


"De ticketverkoop ging beter dan verwacht, dus we zijn tevreden", laat Meubis nog weten. Nadat Brecel de overwinning behaalde in het China Championship zijn veel ogen deze week gericht op de thuisspeler.


"We hopen natuurlijk allemaal dat hij het goed doet, wat voor ons vrij cruciaal is", besluit promotor Meubis, die in zijn team gelukkig nog kan rekenen op een honderdtal medewerkers per dag.

Promotor Pasal Meubis hoopt op een goed resultaat voor Luca Brecel.
Mine Dalemans Promotor Pasal Meubis hoopt op een goed resultaat voor Luca Brecel.