Ga naar de mobiele website
^ Top

"Twee dagen zonder slaap komt voor"

NOËL ESSERS (71) NEEMT VOOR TWAALFDE KEER DEEL AAN DAKARRALLY

Johan Coninx, Marc Lauwers en Noël Essers aan hun vrachtwagen.
Foto Art of Speed Johan Coninx, Marc Lauwers en Noël Essers aan hun vrachtwagen.
Noël Essers (71) trekt vandaag naar Argentinië. Samen met navigator Marc Lauwers en mecanien Johan Coninx neemt hij van 2 tot 16 januari deel aan de Dakarrally. Het wordt de twaalfde en vermoedelijk laatste deelname voor de gedelegeerd bestuurder van transportbedrijf H. Essers. "Het parcours van de originele Dakar was wat gezelliger", zegt Essers.

Het wordt een speciale Dakar voor Noël Essers. De laatste jaren trok hij altijd naar de Africa Eco Race, de opvolger van Parijs-Dakar. Nu gaat hij terug naar Zuid-Amerika. "Ik denk wel dat dit de laatste keer is", zegt de chauffeur van het team. "Maar je weet natuurlijk nooit. Als het weer zo ver is, zeg ik misschien toch ja. Je kent op den duur zoveel mensen in die wereld. Als ze me dan weer opjutten om mee te doen. Maar de andere jongens zijn natuurlijk een pak jonger dan mij."

Sleet

Als Essers beslist om in 2017 niet meer aan de start te verschijnen, dan stopt de teller op twaalf deelnames. "De leeftijd speelt wel een rol. Ik ben geen 35 jaar meer!", aldus de trucker. Toch zit er nog geen sleet op de transportbestuurder. "De afgelopen maanden heb ik mezelf iedere morgen afgemat in de fitness om mijn spieren te onderhouden. Het is wel belangrijk om je benen en schouders goed te trainen, zodat je fit aan de start staat."


De enige rustdag is op 10 januari in Salta. "Zo'n rustdag is wel fijn. Je kan dan een beetje uitblazen en de truck ook goed nakijken. Want als je ziet dat de meeste ritten 700 tot 800 kilometer lang zijn, zal er onderweg niet veel tijd zijn voor onderhoud." Ook geconcentreerd blijven tijdens zo'n lange ritten is niet altijd makkelijk. "Maar je wil en je moet mee. Eenmaal je in de cabine zit, komt dat snel terug. Het competitiegevoel is er nu eenmaal zo."

"Je moet door"

Hij maakte in al die deelnames heel wat mee. "We hebben heel veel aan de hand gehad. Zo waren op een bepaald moment onze veren volledig afgebroken, waardoor de laadbak op de banden lag. 's Nachts hebben we dan nieuwe veren gestoken. Dat duurt dan zeven tot acht uur en als je 's morgens binnenkomt, kan je onmiddellijk weer vertrekken voor de volgende etappe. Dat zijn dan twee dagen zonder een minuut slaap. Maar je moet door."


In de Africa Eco Race werd hij twee jaar geleden nog vijfde, maar in Zuid-Amerika hoopt Essers vooral de eindstreep te halen. "Maar dat zal ook afhangen van het weer. Hopelijk blijft het droog. Dat is toch een groot verschil dan wanneer de weg nat is en je door het slijk en de stenen moet rijden. Het gaat sowieso een snelle Dakar worden", denkt de chauffeur. Dat er dit jaar minder door de duinen moet worden gereden, betreurt hij wel. "Dat is misschien wel iets moeilijker, maar ook aangenamer. En die moeilijkheid maakt het net uitdagend."

Heimwee

Met heimwee denkt Essers ook terug aan de originele Dakar. "Vroeger was het meer pionierswerk. Toen moest je meer je plan proberen te trekken en zien dat je de finish haalde. Nu moet het elk jaar sneller gaan. Dat zal dit jaar ook wel zo zijn. Het parcours van vroeger was toch gezelliger."Meld een bug