“Niemand had dit ziet aankomen”

Nijs (CD&V) stoot Vanvelthoven (Lijst Burgemeester) van de troon

Bob Nijs wordt burgemeester van Lommel
Mine Dalemans Bob Nijs wordt burgemeester van Lommel
Het overwinningsfeestje bij CD&V.
Mine Dalemans Het overwinningsfeestje bij CD&V.
Er is een einde gekomen aan de dynastie van de familie Vanvelthoven in Lommel. Tot hun eigen grote verbazing werd CD&V de grootste partij met 13 op 31 zetels. Bob Nijs is de nieuwe burgemeester en de partij van Vanvelthoven krijgt zelfs geen stekje in de coalitie. Die eer is weggelegd voor N-VA.

Louis Vanvelthoven was voor SP en sp.a burgemeester van Lommel van 1989 tot 2006. Zijn zoon Peter nam in 2007 over en leek ook dit jaar te kunnen standhouden. De partij kende wel een zware tegenslag toen schepen Anick Berghmans werd genoemd in de zaak van de plofkraken, maar daarover werd de afgelopen weken weinig meer verteld. Wat betreft de concurrentie werd er vooral gekeken naar N-VA, dat stevig oppositie voerde. Lijst Burgemeester – de naam waarmee sp.a naar de kiezer stapte – zou de intentie hebben om met Voor3920Lommel te besturen, maar keek in geval van nood ook richting CD&V. Dat draaide echter anders uit.

CD&V gaat van zeven naar dertien zetels. Lijst Burgemeester daalt van vijftien naar elf. Een aardschok in de Lommelse politiek. N-VA zag de oppositie niet beloond met cijfers en verliest zelfs een zetel (van zes naar vijf). Toch werd er uiteindelijk gefeest door Karel Wieërs en zijn partij, want hij krijgt een plaatsje in de coalitie. Voor3920Lommel en PVDA halen één zetel binnen, Groen valt net naast de prijzen. De 36-jarige Bob Nijs is de grote winnaar van de verkiezingen. Dat blijkt ook uit het aantal voorkeurstemmen, want met 4.208 doet hij toch duidelijk beter dan Vanvelthoven (3.574). De rest staat wat dat betreft niet op de foto.

Het overwinningsfeestje bij CD&V.
Mine Dalemans Het overwinningsfeestje bij CD&V.

Zo belandde CD&V in een situatie waar het zelf niet op gerekend had. “Dit is heftig”, lacht voorzitter Tim Van Werde. “De bal lag plots in ons kamp en dat had eigenlijk niemand zien aankomen. We gingen bij onze analyse uit van acht zetels, met de hoop op negen. Dat zijn er plots dertien en we leveren zelfs de burgemeester af. De helft van de fractie keek elkaar tijdens de onderhandelingen aan met een blik van 'wat is hier aan het gebeuren?' Daarom hebben we ook tijd nodig om alles uit te werken. We hadden een plan A, B, C en D, maar hier durfden we niet van dromen.”

Jonge lijst

Twee jaar geleden werd Van Werde (31), die als privésecretaris van Wouter Beke werkt, voorzitter van CD&V Lommel. “We besloten toen alles anders te doen. We wilden campagne voeren waarbij we geen enkele keer zouden wijzen naar andere partijen, maar puur op ons eigen verhaal zouden focussen. En dat moest een positief verhaal zijn. 23 van de 31 kandidaten op onze lijst zijn nieuw. Blijkbaar heeft dat gewerkt. We krijgen nu ook van alle partijen felicitaties.”

Wie is nu de nieuwe burgemeester van Lommel? Bob Nijs heeft samen met An Jansen twee kindjes. Hij werkt bij Frank Mann Vastgoed, al is hij leerkracht van opleiding. Nijs leerde de politiek kennen via zijn vader. Staf Nijs zetelde namelijk dertig jaar in de gemeenteraad. In 2012 kwam Staf nog op, maar nu was het tijd voor Bob en die komt dus binnen langs de grote poort en krijgt meteen de sjerp rond de middel. 

Bob Nijs wordt burgemeester van Lommel
Mine Dalemans Bob Nijs wordt burgemeester van Lommel
Bob Nijs wordt burgemeester van Lommel
Mine Dalemans Bob Nijs wordt burgemeester van Lommel4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • bax peter

  Proficiat voor cd&v. Jammer dat ze Wieërs mee in het schip nemen. Iedereen van NVA , maar die toch niet.

 • Ronny Cuypers

  Natuurlijk kan je niet op beide stemmen Karel. Het zou wel erg vreemd zijn als iemand op de kopstukken van twee partijen zou kunnen stemmen.

 • Jan Claes

  @Karel De Brouwer zolang je geen absolute meerderheid hebt zal je een coalitie moeten sluiten. Dit is hoe democratie werkt. Elke partij waarvoor je gestemd zou hebben zou dus sowieso je stem verloren zijn nog voor ze heeft kunnen bewijzen je stem waard te zijn. Vreemde redenering lijkt mij.

 • Karel De Brouwer

  Ik heb gestemd op Bob! Maar NIET op Karel Wieërs van NVA.... helaas gaan ze samen een coalitie vormen. Mijn stem ben je dus nu al kwijt over 6 jaar. #spijtig