Vzw Durme zet drones in voor natuurbeheer

Dietrich Heiser (in fluohesje) lanceert de drone op een weide achter het bezoekerscentrum van het Molsbroek.
Foto De Spiegeleir Dietrich Heiser (in fluohesje) lanceert de drone op een weide achter het bezoekerscentrum van het Molsbroek.
Natuurvereniging vzw Durme ontving maandag professioneel dronegebruiker Dietrich Heiser van het bedrijf i-Ludus voor een infonamiddag en bijhorende demonstratie.

"We willen drones meer en meer inzetten voor natuurbeheer", zeggen Kristof Scheldeman en André Verstraeten van vzw Durme. "Waar we in het verleden twee weken nodig hadden om met pen en papier de vegetatie in het Molsbroek in kaart te brengen, kunnen we met luchtbeelden via de drone dat werk nu jaarlijks in anderhalf uur doen. Een tijdsbesparende en veel nauwkeurigere operatie. Al blijft veldwerk uiteraard ook belangrijk." De natuurvereniging gebruikt de drone nu al om de uitbreiding van rietvelden, die belangrijk zijn voor bepaalde broedvogels, in kaart te brengen, maar wil in de toekomst ook luchtbeelden maken van activiteiten en het landschap. Daarvoor doet het een beroep op Heiser die een vlieglicentie heeft, want het gebruik van drones is aan strenge reglementeringen verbonden. (YDS)